Čuvena kineska futuristička biblioteka je pomalo lažna

Fotografije nove kineske biblioteke veoma brzo su postale viralne zbog njenog futurističkog izgleda. Međutim, izgleda da je ova biblioteka mnogo manje od onoga kakvom se činila na fotografijama.


Ova biblioteka na pet spratova nalazi se u kulturnom centru Binhai u Tianđinu, a dizajnirao ju je holandski studio za arhitekturu MVRDV u saradnji sa „Tianjin Urban Planning and Design Institute” (TUPDI). Nazivaju je i „The Eye of Binhai” („Oko Binhaija”). Zauzima površinu od 34.000 kvadratnih metara, a kapacitet joj je 1,2 miliona knjiga, prenosi mreza-mira.net.

Advertisements

Zbog svog dizajna i ogromnog broja knjiga koje vidimo na policama djelovala je kao san svakog knjiškog moljca.

Ali ako se malo približite možete vidjeti da su redovi i redovi knjiga u glavnoj sali zapravo… odštampani.Postoji veoma mali broj pravih knjiga koje su postavljene na strateškim mjestima, ali je njihov broj zanemarljiv.

Prema objašnjenu zamjenika direktora u biblioteci se nalaze i druge prostorije sa policama na kojima se nalaze prave knjige, a nadležni nisu dozvolili da i police u glavnoj prostoriji budu ispunjene pravim knjigama. Malobrojne knjige na policama postavljene su samo privremeno i uskoro će i one biti uklonjene.

Advertisements

Nadležni su donijeli odluku da se glavna sala koristi samo za „prolazak, čitanje i razgovor“, a ne za skladištenje knjiga.

Uprkos tome što dosta njih bude razočarano kada otkriju da su u pitanju lažne knjige ovu biblioteku tokom svakog vikenda i dalje posjeti oko 15.000 ljudi.

(STUDOMAT.ba)