Čudovišta sa Balkana: Pogledajte mistična bića i legende koje su nastale na našim prostorima

Babaroga, Bauk, Ala... Balkan je regija koja obiluje raznim pričama o čudnim stvorenjima, od onih koji vas mogu uhvatiti u vodi, do onih koji vas čekaju u mraku. Donosimo vam neke priče i legende o stvorenjima koja su vas plašila u djetinjstvu, a svoje korjene vuku sa Balkana. Sigurni smo da su neke od njih i vaši roditelji koristili kako bi vas natjerali da budete poslušni.


1. Ale

Advertisements

U poređenju sa ostalim stvorenjima, ova su relativno mlada. Ale žive u rijekama i jezerima, ali mogu i letjeti i brzo trčati. Ova, gotovo smiješna, stvorenja sa sobom nose velike kašike kako bi jele koliko god i kada god mogu. Imaju velike glave i ogromna usta. Omiljena djelatnost im je: krađa hrane.

2. Bauci

Ova stvorenja su toliko poznata da je čak i Desanka Maksimović pisala bajke o njima. Nema slađeg i bezazlenijeg stvorenja na Balkanu od bauka. Znajući to, čudno je da su ova stvorenja postala sinonim za strašna bića koja vas čekaju u mraku. Također, u svakodnevnom govoru ćete čuti fraze poput: “To je bauk” pri čemu se uglavnom misli na nešto loše.

3. Drekavac

Drekavac je zapravo demon nekrštenog čovjeka koji, po nekim predanjima, ne može da nađe mir te zbog toga proganja ljude koji su mu učinili nešto nažao. Drekavac je malo stvorenje sa dlakavim tijelom i konstantno gazi po svom krznu praveći ružne zvukove, mješavinu zavijanja vuka i plača bebe. Ako se želite sa njim upoznati, otiđite na groblje ili u neku mračnu šumu u večernjim satima. Rado će se upoznati sa vama.

Advertisements

4. Karakondžula

Karakondžula je crno stvorenje sa crvenim očima i dugim rukama. Sa sobom nosi veliki štap koj koristi kako bi tukao nestašnnu djecu. Ovo strašno stvorenje sjeti ispred vrata i čim neko izađe iz kuće, Karakondžula na njegovu glavu baca plašt, skače na leđa i udara ga svojim štapom. Jedina sredstva koja možete upotrijebiti za odbranu od Karakondžule su hljeb i so. Sretno!

5. Babaroga

Babaroga je vjerovatno najpoznatije sredstvo zastrašivanja djece na Balkanu. U suštini je bezopasna, ali zbog svog izgleda bezube stare žene sa rokom na čelu, može vas prepasti do smrti. Često se izjednačava sa vješticom, ali je to ipak pogrešno. Najdraže zanimanje Babaroge je plašenje male djece.

(STUDOMAT.ba)