Četiri načina kako do alternativnih poslovnih preporuka

Tražite novi posao, te vam trebaju preporuke od prošlog poslodavca. Ali, šta ako se s njim niste rastali baš u najboljim odnosima?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pošto sumnjate da će on ili ona imati za vas lijepu riječ, morat ćete se poslužiti alternativnim načinima da dobijete pozitivne preporuke. One, kako je pokazalo istraživanje CareerBuildera, kod čak 69 posto ispitanih poslodavaca direktno utječu na odluku hoće li kandidat dobiti posao.

Advertisements

1. Pričajte s bivšim saradnicima

Bivše saradnike s kojima ste imali dobar poslovni odnos i uspješnu saradnju zamolite neka napišu koju dobru riječ o vama, neka pohvale vašu radnu etiku i nabroje vrline. Priče ili zanimljivosti s radnog mjesta isto tako mogu vam uvelike pomoći pri dobivanju željenog radnog mjesta.

2. Kontaktirajte mentora ili nekog s iskustvom u vašem sektoru

Preporuke ne moraju biti nužno od vaših saradnika ili šefova. Svako ko je upoznat s vašim načinom rada i vjeruje u kvalitetu istog može biti od velike pomoći. Osim mentora ili kolega iz drugih kompanija, pomoći vam itekako mogu preporuke klijenata s kojima ste sarađivali. Isto tako preporuka može biti i od profesora sa fakulteta koji vas se sjećaju po dobrome.

Advertisements

3. Tražite preporuke izvan vašeg poslovnog kruga

Izvanuredske aktivnosti i volontiranje mogu učiniti razliku i novog poslodavca nagnati da baš vama prepusti slobodno radno mjesto. Zamolite voditelja grupe ili projekta u kojem sudjelujete da napiše kako doživljava vaše komunikacijske vještine, koliko ste pouzdani, i ako to misli neka pohvali vaše liderske sposobnosti. Isto možete zatražiti i od onih koji isto tako volontiraju ili pohađaju vaš kurs da ubace koju pozitivnu referencu.

4. Ipak probajte kontaktirati bivšeg poslodavca

Iako smatrate da se niste rastali na najbolji mogući način probajte kontaktirati bivšeg šefa. U svakom poslovnom odnosu ima loših i dobrih trenutaka, a kako vrijeme liječi sve rane, zašto ne bi i omraženi šef u vaš CV ubacio koju pozitivnu riječ. Naravno, ovo neka vam bude posljednja opcija.

(AKTA)