Čak 41.3% žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha

Od 18. do 24. novembra 2019, u 167 zemalja svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obilježava se Globalna sedmica poduzetništva. Međunarodna je to inicijativa koja ima za cilj u istom periodu svake godine fokusirano u središte pozornosti staviti poduzetnike i poduzetnice širom svijeta. Fondacija 787 se u sedmici iza nas pridružila ovoj globalnoj inicijativi se kampanjom koja u fokus stavlja 10 žena preduzetnica iz cijele BiH.


Tokom Globalne sedmice poduzetništva, Londonska poslovna škola je objavila Globalni monitor poduzetništva, sa fokusom na žene preduzetnice u 59 zemalja i ekonomija svijeta. Taj izvještaj naznačava da je u BiH samo 2,7% žena dobi od 18-64 godine koje su ili u procesu osnivanja biznisa ili imaju biznis mladji od 3 godine, dok je regionalni prosjek 6%. Niz je razloga za ovakvu brojku, a neki od njih su da samo 10.2% žena u BiH smatra da žene imaju pozitivne poslovne prilike i to je drugi najniži procenat na svijetu, te samo 12.7% žena u BiH smatra da je lako za ženu da započne vlastiti biznis.

Advertisements

Navedenim brojkama, svjedoče i iskustva Fondacije 787, koja je u proteklih 5 godina u cilju unapređenja poduzetništva žena u BiH, u sklopu svoje misije podržala u ličnom kapacitetu, ali i pri razvoju biznisa, preko 400 žena iz cijele BiH.

Među brojnim uspješnim poduzetnicama, njih 10 je odlučilo podijeliti svoja iskustva pri osnivanju i razvoju biznisa, te na taj način u Globalnoj sedmici poduzetništva ohrabriti sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitiog biznisa. Kampanja sa poduzetnicama je bila svakodnevno prisutna na društvenim mrežama Fondacije 787 i dosegla je više od 200 000 žena i muškaraca širom BiH.

Jedan od pozitivnih podataka istraživanja Globalni monitor poduzetništva je svakako da 100% žena u BiH smatra da ima potrebne vještine ili mogućnosti da ih stekne da osnuje biznis. Tome svjedoči i Nejra Lepić-Salkić, vlasnica „Sherbetlook“, iz Sarajeva: „Prije nego sam krenula u realizaciju svoje ideje, shvatila sam da mi nedostaju određene vještine i znanje i da mi je potrebna edukacija, pa sam tako upoznala i tim Fondacije 787, koji mi je kroz svoje edukativne programe pomogao da lakše odredim moje ciljeve i put kojim trebam dalje da se krećem“.

„Fondacija 787 u okviru svog rada svakodnevno nastoji da promoviše pozitivne priče poduzetnica u BiH, jer čak 41.3% žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha. Mi smo to da pružimo poslovno savjetovanje, ali i da usmjerimo poslovne poduhvate ka uspjehu“, riječi su Adne Rokša, projektne menadžerice.

Preostale poduzetnice koje su bile dio kampanje su: Sabina Krivdić, osnivačica pp „Malinica“ iz Visokog, doktorica stomatologije Vildana Karamustafić, vlasnica stomatološke ordinacije „DentIN“ iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jovanka Sabljić, osnivačica „Budi zdrav ko dren“ iz Drvara, Amina Karić, Vice president of Operations u „Authority Partners“, Sarajevo, Mirela Džinić, vlasnica biznisa „Senses“ iz Travnika, Emina Seferović, osnivačica Concept Store „DALGA“ iz Bihaća, Nejra Lepić – Salkić, vlasnica „Sherbetlook“ iz  Sarajeva, Erna Šošević, osnivačica „Bizbook.ba“ iz Sarajeva,  Brankica Raković, iz „Lola magazina“ Banja Luka, te Andrea Camić i Aleksandra Saltagić, vlasnice „Rukom“ iz Sarajeva.