Britanski univerzitet otvorio odsjek za “elektronske sportove”

Univerzitet Staffordshire u Velikoj Britaniji je prvi univerzitet u ovoj zemlji koji otvara odsjek za studiranje "elektronskih sportova", odnosno kompjuterskih igrica, gdje će studenti moći učiti o e-sport industriji s posebnim fokusom na igre LoL, Dota 2, Hearthstone, CS:GO, Overwatch i Smash Bros.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prvi semestar počinje u septembru 2018. godine, a glavni cilj novog smjera na univerzitetu je edukacija o poslovnoj strani e-sporta.

Studenti će tokom tri godine, koliko traje studij, između ostalog, učiti o kulturi e-sporta, korištenju društvenih mreža u marketinške svrhe te o organiziranju e-sport događaja.

Svršenici studija imat će titulu e-sport menadžera.

Ovakvi smjerovi već postoje na nekim univerzitetima u SAD-u i Kini.

Takmičenje u elektronskim sportovima postaje sve popularnije, predviđa se da bi do 2020. godine ova industrija mogla ostvariti prihod od blizu milijardu američkih dolara i publiku koja će dostići 600 miliona osoba.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X