Britanski tinejdžeri na TikToku savjetuju kako dobiti lažno pozitivan test na koronavirus

Pojedini britanski tinejdžeri preko društvene mreže TikTok savjetuju svoje vršnjake kako da dobiju lažno pozitivan test na koronavirus, a na osnovu kojeg će izostati iz škole.


Corona virus sars cov 2 test
Ilustracija: Envato

Videozapisi o trikovima kojima će dobiti lažno pozitivne testove pregledani su nekoliko miliona puta. Na njima je vidljivo da se tinejdžeri koriste namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu u ovu svrhu – koriste umak od jabuka, Coca-Cola, ocat, sredstvo za dezinfekciju ruku, kivi, jagode i kečap.

Advertisements

Snimci su objavljeni pod hashtagom #lažnicovidtest (#fakecovidtest) i pregledani su više od 6,5 miliona puta. Profil pod nazivom @fakecovidtest je imao više od 20.000 pratitelja, a u međuvremenu je deaktiviran.

Koliko su snimci popularni pokazuje i to da je prošle sedmice više od 400.000 učenika izostalo iz škole pravdajući to koronavirusom. Sve se to dešava u trenutku kada se u Velikoj Britaniji ponovo povećava broj onih koji su pozitivni na koronavirus.

Generalni sekretar Udruženja školskih i fakultetskih lidera (Association of School and College Leaders) Geoff Barton je izjavio za list “i News” da je mali broj učenika zloupotrijebio testove te je pozvao roditelje da se pobrinu da se testovi upotrebljavaju na odgovarajući način.

Advertisements

– Poručili smo roditeljima da osiguraju da se testovi ne zloupotrebljavaju, a učenicima smo kazali da je, ako ih interesuju hemijske reakcije, škola najbolje mjesto gdje će o tome naučiti, rekao je Barton.

Spomenute namirnice i sredstva za ličnu higijenu koriste kako bi izazvali hemijsku reakciju kojom će test pokazati da su pozitivni na koronavirus. To ne znači da je u hrani sadržan koronavirus, kao ni to da su testovi nepouzdani kada se odgovarajuće koriste.

Iz TikToka su saopćili da njihova pravila nalažu da se brišu objave koje sadrže dezinformacije, a koje se odnose i na koronavirus, vakcinaciju i sl., piše list Independent.