Bosanac koji oduševljava inovacijama: Program za učenje anatomije prodaje u cijelom svijetu

U trenutku kada je polagao prijemni ispit na fakultetu borio se za samo jedno mjesto namijenjeno studentima čije je porijeklo van Evropske unije.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

Fahrudin Đozić rođen je u Srebrenici 1990. godine, a životni putevi su ga, nakon Holandije, Tuzle i Sarajeva, doveli u Austriju, gdje studira na Medicinskom fakultetu u Gracu.

Advertisements

U trenutku kada je polagao prijemni ispit na fakultetu borio se za samo jedno mjesto namijenjeno studentima čije je porijeklo van Evropske unije. Mislio je da pored stotina studenata nema nikakve šanse pa se, u međuvremenu, vratio u BiH.

Međutim, nakon mjesec stigli su rezultati – Fahrudin je prošao i sebi omogućio mjesto na fakultetu u Gracu, prenosi Dnevni avaz.

Uvidjevši nedostatak novijih metoda za učenje, konkretno u Anatomiji, jednom od najvažnijih predmeta koji polažu studenti medicine, Đozić je došao na ideju da napravi vlastiti softver “Animated Anatomy”, program koji sadrži animirane lekcije anatomije i 3D anatomske modele.

Cilj programa je prvenstveno da zamijeni knjige i skripte i da pomogne studentima u savladavanju ovog predmeta.

Advertisements

Do sada Fahrudin na svom YouTube kanalu ima oko milion posjeta, a pretplatu na program plaća najmanje 1.500 ljudi. Program je pojednostavio veoma težak predmet, a lekcije, koje su inače na engleskom jeziku, pregledne su i povezane.

Osim studenata širom svijeta, program kupuju i profesori i doktori, a 70 posto kupaca je iz Amerike. U manjem broju na program se pretplaćuju Evropljani, Japanci i Kinezi.

Fahrudin je svoj program predstavio osoblju Centra za medicinska istraživanja u Gracu, gdje su bili oduševljeni i ponudili su mu posao na Univerzitetu. Do kraja studija ostala su mu još dva semestra i kaže da bi se, potom, volio vratiti u BiH i ovdje raditi ono što voli.

(avaz.ba)