Bh. društvo: ko tebe kamenom, ti njega…

Ponekad olako prelazimo preko narodnih poslovica koje predstavljaju prave riznice mudrosti naslijeđene od nekih starijih generacija. Kada bismo više obraćali pažnju na mudre riječi onih koji su živjeli i stvarali prije nas, možda bismo lakše nalazili rješenja za probleme sa kojima se suočavamo. Razumijemo da su kontekst i vrijeme naših problema drugačiji, ali su problemi vrlo slični, pa vjerovatno i rješenja, zar ne?


stone 1544140585

„Ko tebe kamenom, ti njega hljebom.“ je stara poslovica koja nam poručuje da na nasilje ne trebamo odgovarati nasiljem. I naši stari su znali da jedno nasilje za sobom vuče drugo nasilje, treće i tako se lanac nasilničkog ponašanja ne prekida nego nastavlja i jača. Ali, šta onda da radimo? Nećemo, valjda, nasilnike nagraditi za njihovo loše ponašanje?

Advertisements

Naravno da nećemo, ali nasilničko ponašanje nećemo popravljati tako što ćemo i drugome činiti nasilje. Recimo da vas neko udari. Onda udarite vi njega, pa onda opet on vas, pa vi njega, on vas i tako možete cijelu vječnost. Šta ćete postići? Osim što ćete jedno drugo povređivati nećete ništa postići. Vaš nasilnik vas je pretvorio u žrtvu nasilja i počinitelja nasilja. Postajete nešto što ustvari ne želite biti.

Pa šta da radite ako vas neko udari ili učini kakvo drugo nasilje nad vama? Ništa? Naravno da ne smijete ostati pasivni. Ukoliko ostanete pasivni dajete svome nasilniku priliku da nekažnjeno čini nasilje. Ali nikako ne trebate i vi postati nasilni. Ono što trebate postati jeste osoba koja je spremna suprotstaviti se nasilniku i reći mu da je nasilničko ponašanje neprihvatljivo. Možda će vas nasilnik ismijati. Nije važno, nasmijte se i vi s nasilnikom. Vaša misija je prekinuti opasni lanac nasilja. Vaša misija je da odbijete biti karika koja jača lanac nasilničkog ponašanja. Razgovorom zaista možete mnogo toga postići. Razgovor je vaše oružje. Upotrijebite riječi da nagovorite nasilnika da otvori svoje šake i umjesto udarca uputi vam topli, prijateljski stisak ruke. Probajte. Ništa vas ne košta.

Advertisements

 „Projekat je  podržan od strane Općine Novo Sarajevo“.

 Kreiranje ovog teksta realizovano je u sklopu projekta “Zajedno protiv maloljetničkog prestupništva” kojeg finansira Općina Novo Sarajevo. Mišljenja izražena u ovom materijalu su mišljenja autora i kao takva ne odražavaju službene stavove Općine Novo Sarajevo. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za kulturu dijaloga.