Besplatne magistarske studije u Sloveniji? Super!

Ako ste diplomirali ili ste na završnoj godini vašeg diplomskog studija predlažemo da nadogradite svoje obrazovanje u Sloveniji. Diploma stečena u Sloveniji je priznata u EU, SAD, Australiji i u skoro svim ostalim državama svijeta.


master SLO

Zašto da izaberete magistarske studije u Sloveniji?

Jedna od najvećih prednosti za državljane BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije je da su na osnovi bilateralnih sporazuma sa Slovenijom za njih diplomske i magistarske studije na svim državnim fakultetima u potpunosti besplatne.

Slovenski obrazovni sistem važi za jednog od najboljih u svijetu. Studijski programi se izvode na 6 univerziteta i 48 samostalnih visokoškolskih ustanova po Bolonjskom sistemu, a svaki od programa je akreditovan od strane Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju.

Pogodnosti za studente

Tokom studija student dobiva boravišnu dozvolu, koja mu omogućava slobodno kretanje unutar šengenske zone, a Slovenija ima odličnu infrastrukturnu povezanost sa svim evropskim destinacijama i idealna je polazna točka za putovanja po Evropi.

Studenti  u Sloveniji se hrane jeftinije. Svaki obrok za studente sastoji se od subvencionisanog dela koji se koristi u obliku bonova, i doplate razlike do pune cene obroka. Subvencija trenutno iznosi 2,69 evra.

Jedna od prednosti ako ste student u Sloveniji je mogućnost da preko studentskog servisa obavljate tzv. studentski rad. Studenti mogu na taj način poboljšati svoj finansijski položaj radeći tokom studija i steći vredno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim  poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Osim toga, Slovenija studentima nudi brojne privilegije kao što su subvencija za prevoz, popusti na raznim kursevima, ulaznice u muzeje i posjete kulturnih događaja, što smanjuje životne troškove studenata.

Uslovi za upis na magistarske studije u Sloveniji

Za upis na magistarske studije u Sloveniji je potrebno da ste u svojoj zemlji diplomirali sa najmanje 180 i najviše 240 ECTS poena.

Ukoliko još uvijek polažete zadnje ispite na vašim diplomskim studijama, i vi takođe možete da se prijavite na magistarske studije u Sloveniji. U tom slučaju morate da diplomirate najkasnije do kraja avgusta, jer studijska godina počinje od 1. oktobra.

Prijemnih ispita za upis na magistarske studije u Sloveniji nema, osim na umjetničkim fakultetima na kojima možete očekivati intervju. Ukoliko želite da se upišete na magistarski program na području koje nije srodno s vašim diplomskim studijama, većina fakulteta će da zahtijeva da položite diferencijalne ispite prije početka studija.

Za upis na nekoliko magistarskih programa, koji se smatraju za poželjnije, je potrebno i da kandidat ima uspjeh viši od 8 na diplomskim studijama.

Starosne granice za upis na magistarske studije nema.

Najviše predavanja se provodi na slovenačkom jeziku, ali postoje i magistarski programi koji se provode na engleskom jeziku. Za magistarske programe na engleskom jeziku se od studenta očekuje da jezik zna na nivou B1 ili B2.

Magistarske studije u Sloveniji traju dve godine odnosno posle završenog studija se stiče 120 ECTS poena i naziv magistar.

Kako vam 2TM može pomoći kod upisa na magistarske studije u Sloveniji?

Prijavni rokovi za magistarske studije u Sloveniji su u toku i traju različito, zavisno od fakulteta. Zato nemojte da razmišljate predugo, sad je pravo vrijeme za podnošenje prijave.

U 2TM imamo dugogodišnja iskustva sa upisom stranih studenata i dobro izgrađene odnose sa univerzitetima i fakultetama. Možemo da vam pomognemo kod izbora najprikladnijeg studijskog programa, da napravimo kompletnu listu dokumenata koji su potrebni za upis, da u vaše ime vodimo cijelu upisnu proceduru. S vama smo i tokom dobijanja boravišne dozvole.

Ukoliko ne želite rizikovati i želite siguran upis na magistarske studije u Sloveniji, kontaktirajte stručnjake u 2TM. Vaše će biti samo da jednom dođete u Sloveniju, a to je prije početka studija!

Za detaljnije informacije nam pišite na education@2tm.si