Beogradski univerzitet: Akademija gdje dvije studentice nastavljaju školovanje nije u našem sastavu

Univerzitet u Beogradu je saopćio da ustanova koja se spominje kao ona na kojoj će dvije studentice iz Sarajeva koje su veličale ratne zločine i zločince nastaviti školovanje nije članica Univerziteta u Beogradu.


univerzitet u beogradu

Univerzitet u Beogradu je u srijedu na upit Radija Slobodna Evropa odgovorio da nema komentar o najavi potencijalnog prekida saradnje sa Univerzitetom u Sarajevu.

– Ustanova koja se pominje kao ona na kojoj će dve studentkinje iz Sarajeva nastaviti školovanje (Akademija za nacionalnu bezbednost) nije članica Univerziteta u Beogradu. Rektorat Univerziteta u Beogradu i nijedan fakultet u njegovom sastavu, do vašeg javljanja, nisu u vezi sa pomenutim slučajem imali bilo kakav upit ili obaveštenje, navodi se u odgovoru Univerziteta u Beogradu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studentice sarajevskog fakulteta na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca

Do odgovora dolazi nakon što je 19. jula rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj izjavio kako će njegov univerzitet razmotriti saradnju sa beogradskim, ukoliko dvije studentice sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku budu studirale, kako je najavljeno, u susjednoj zemlji.

Riječ je o studenticama koje su 11. jula, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, veličale ratne zločince i širile mržnju.

Veličanje ratnih zločina je, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, krivično djelo.

UNSA o studenticama koje su veličale Mladića: Nema ispisa s fakulteta do završetka disciplinskog postupka