Studentice sarajevskog fakulteta na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca

Studenti su užasne objave proslijedili Fakultetu.


negiranje genocida screenshots

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i javnost šokirani su nakon što su studentice su na dan kada se obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici, na svojim Instagram profilima veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

– Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale, napisala je Slađana Todić uz sliku ratnog zločinca Mladića.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na drugom storyu je pokazivala tri prsta sa majicom jednog od četničkih vojvoda. Kada su jednoj od njih kolege skrenule pažnju na objave, ona je odgovorila: “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

sladjana tomic 2

Studenti su njene objave proslijedili Fakultetu, a u odgovoru između ostalog stoji da Fakultet nema pravo zabranjivati studentima objave na društvenim mrežama.

– Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cjelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

odgovor fakulteta

Hayat je kontaktirao i Jasmina Ahića, dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji im je kazao da je obaviješten o slučaju jutros u 10 sati.

– Pokrećenut čemo procedure da se utvrdi kodeks povređivanja na Fakultetu. Ne mogu ništa reći, imaju dvije-tri stvari koje se vežu. Dok ne obavimo sastanak sa Asocijacijom studenata i etičkim odborom. Ne možemo ništa prejudicirat. Pokrenute su sve procedure da se utvrdi da li je u pitanju etička, akademska ili neka druga odgovornost. Ovo što je izašlo u medijima do sada, mislim da ima veze sa prošlosti. Dok ne utvrdimo sve, ne možemo ništa, poručio je.

Tvrdi kako će Etički odbor i Disciplinska komisija dati konačni sud ukoliko se utvrdi odgovornost.

– Imamo razne mehanizme na Univerzitetu. Kada utvrdimo sve, oglasit ćemo se. Bitno je da u prvim koracima ne pogriješimo. Fakultet je pokrenuo sve procedure, naveo je Ahić za Hayat.ba.

Nakon fotografija na kojima studentice veličaju zločinca Mladića, fakultet u Sarajevu odlučio reagovati

Oglasio se i Studentski parlament UNSA: “Naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje”