Stav Univerziteta u Sarajevu po pitanju studentica koje su veličale ratne zločince

Stav Univerziteta u Sarajevu po pitanju studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince.


logo univerziteta u sarajevu

Saopštenje Univerziteta u Sarajevu prenosimo u cjelosti:

Univerzitet u Sarajevu je zajednica obrazovanja i istraživanja, akademski prostor u kojem se pojedinci i pojedinke iz različitih sredina okupljaju i rade kako bi sticali i njegovali znanje, razumijevanje i poštovanje. Akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu koji se nalazi u gradu koji je bio pod najdužom opsadom modernog ratovanja nije mjesto gdje su oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine dobrodošli studirati ili raditi. Čvrsto vjerujemo da takvim pojedincima nije mjesto u akademskoj zajednici.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stoga Univerzitet u Sarajevu oštro osuđuje nedopustivo ponašanje studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koje su svojim objavama na društvenim mrežama veličale osuđenog ratnog zločinca i koristile govor mržnje. Ne postoje okolnosti kojima se može opravdati da se pojedinci koji su na međunarodnim sudovima osuđeni za zločine protiv čovječnosti mogu slaviti kao heroji ili slaviti na bilo koji način. Glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca je uvreda za žrtve i preživjele i potkopava kolektivne napore da se izgradi pravedno i uključivo društvo.

U svjetlu ovih nedavnih događaja, Univerzitet u Sarajevu naglašava da ima nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku podrške, promicanja ili veličanja osuđenih ratnih zločinaca. U tom smislu, Univerzitet u Sarajevu i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije vodeći se odredbama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, važećeg Statuta Univerziteta u Sarajevu i našeg Etičkog kodeksa, vode i okončaće sve predviđene postupke i procedure u kojima će se razmotriti okolnosti ovog nemilog slučaja i izreći odgovarajuće i propisima utvrđene mjere.

Duboko svjesni činjenice da je ovaj slučaj neprimjerenog ponašanja djelovao krajnje uznemirujuće, izazivajući brojne reakcije unutar naše akademske zajednice, ali i šire društvene zajednice, pozivamo sve studente, profesore i uposlenike Univerziteta u Sarajevu da se u svom radu i djelovanju, kao i u najtežim vremenima naše bliske prošlosti, vode vrijednostima humanizma i naprednih civilizacija. Naša je kolektivna odgovornost promovirati mir, pravdu i pomirenje u našem društvu. I dalje smo predani pružanju sigurnog, uključivog i miroljubivog okruženja za sve naše studente iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, regije i svijeta u kojem mogu studirati i doprinijeti poboljšanju društva.

Univerzitet u Sarajevu još jednom potvrđuje svoju predanost poštivanju načela istine, pravde i ljudskih prava, te će nastaviti neumorno raditi na njegovanju kulture nenasilja i atmosfere razumijevanja, poštovanja i tolerancije unutar naše akademske zajednice i šire.