BBC: Naučnica Marie Curie najutjecajnija je žena stoljeća

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi.


madame curie 8b1e1fde10c1373230bab21eceeae2ed00701efe s6 c30

Poljsko-francuska naučnica Marie Curie najutjecajnija je žena stoljeća, odlučili su sudionici ankete BBC-ja, prenosi 24sata.hr.

Advertisements

Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i kemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Advertisements

Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska kemičarka Rosalind Franklin koja je pridonijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

“Ovaj popis testament je ženama u povijesti koje su protivno izgledima ostvarile nevjerojatna postignuća”, kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najveće britanske udruge za prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li uistinu Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I jeli Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku povijest od Djevice Marije na 12. mjestu.

(STUDOMAT.ba)