Anketa: Dijelite li svoje skripte sa drugim studentima?

Da li skripte, koje samostalno napravite za učenje, podijelite sa prijateljima?


Vrlo zanimljivo pitanje osvanulo je na Redditu. Riječ je o skriptama koje studenti prave kako bi sebi olakšali proces učenja.

Advertisements

Nije obavezno podijeliti skripte sa drugim studentima, ali je “javna tajna” da je to vrlo kolegijalno i da niko “ne voli” studente koji sakrivaju skripte, stare testove i ostale ispitne materijale.

Pitanje koje je neko postavio na Redditu glasi ovako:

 – Kada napravite neku skriptu iz koje učite za ispit, držite li to za sebe kao prednost nad drugim studentima sa vaše godine ili dijelite po grupama? Čuvate li te iste skripte kako bi podjelili sa budućim studentima vašeg smjera ili ih nakon položenog ispita brišete/palite? 🙂 Mislim da su oba pristupa validna i korektna, tako da se nadam da se nećete ustručavati izjasniti, zanima me malo kako razmišljaju drugi studenti i koliko su natjecateljski nastrojeni po ovom pitanju.

Advertisements

U komentarima na ovaj post ostvorila se diskusija, a većina studenata smatra da bi svi trebali dijeliti svoje skripte sa drugima.

 – Dijelim, i imam sve na hard disku poredano po godinama/semestrima/predmetima/dijelovima predmeta, napisao je neko.

 – Nije mi jasno to sto se ne dijeli. Okej, uložio si truda u svoj rad i postujem, ali da si toliko baš smeće da nemreš nekom pomoć, pogotovo ako se radi o nečem vrlo važno. Čuvam sve i dajem, koliko god ja vremena uložila u to, osjećam se korisno jer će nekom pomoći, napisala je druga korisnica Reddita.

Cijelu raspravu možete pročitati u nastavku:

Dijelite li svoje skripte/materijale za učenje sa drugim i budućim studentima? from croatia

Ekipa portala STUDOMAT.ba odlučila je napraviti anketu u kojoj pitamo naše studente da li dijelite skripte i ispitne materijale sa drugim studentima. Rezultati ankete biće objavljeni za par dana. Glasanje je anonimno.

  1. Da li dijelite skripte koje samostalno napravite sa drugim studentima?

    1. Da
    2. Ne
    61 glasova
    Podijeli rezultate sa prijateljima