Amerikanac ušao u historiju, prva osoba s Downovim sindromom koja je završila utrku Ironman

Amerikanac Chris Nikich prva je osoba s Downovim sindromom koja je uspješno završila ekstremnu triatlonsku utrku Ironman.


To znači da je preplivao četiri kilometra, biciklom prešao 180 kilometara i istrčao maraton od 42 kilometra. Sve to bez prekida u roku od 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi. Njegovo će postignuće, tek rijetkima dostupno, biti zabilježeno u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Advertisements

Život Chrisa Nikicha iz Floride uvijek je bio pun prepreka. S pet mjeseci operisao je srce. Prohodao je sa četiri godine, čvrstu hranu počeo je jesti s pet godina, a sa 17 je morao na četiri operacije uha. Ali Chris se nikada nije predavao, piše CNN.

– Postigao sam zacrtani cilj. Bez obzira na sve moje smjernice, on ostaje isti. Želim biti svaki dan bolji za jedan posto. Ja sam obavio posao, a anđeli su mi pomogli. Bog me njima okružio, mojom novom porodicom i prijateljima, napisao je Chris na Instagramu.

Sada želi pomoći drugim ljudima s Downovim sindromom prikupljanjem novca. Svoju prvu Ironman utrku osvojio je u subotu, 7. novembra, u Panama Cityju.

Advertisements

– To što imam Downov sindrom znači da moram raditi više nego drugi. Naučio sam raditi više i to mi je pomoglo da budem spreman za Ironmana. Ne koristim svoje stanje kao ispriku, nego radim napornije. Otac mi je rekao ‘Nikad ne sumnjaj u svoje snove‘, kazao je Chris.

On je istrčao šest triatlona i jedan olimpijski maraton. Počeo se baviti triatlonom sa 16 godina, ali je dvije godine izgubio zbog operacije uha. Kad se vratio, nije mogao pretrčati ni 100 metara, da bi samo dvije godine kasnije svladao najzahtjevniji triatlon Ironman.

Od svoje devete godine trenira četiri sata dnevno. Nakon svake utrke grli navijače uz stazu, suparnike trkače i svoju porodicu.