Ambasador Ferguson: Spriječiti odlazak mladih iz BiH

Britanski ambasador, nj.e. Edward Ferguson, bio je domaćin prijema u britanskoj rezidenciji kome je cilj bio da se prepozna i zahvali na radu onima koji rade sa mladim ljudima u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Edward Ferguson; foto: Klix.ba
Edward Ferguson; foto: Klix.ba

Predstavnici vlasti, civilnog društva i dobrotvornih organizacija, kao i predstavnici poslovnog sektora i međunarodne zajednice su se pridružili članovima alumni društva Fellowship programa Britanske ambasade, kako bi se povezali i razmijenili ideje o stvaranju novih prilika za mlade u BiH.

– Osnaživanje mladih u BiH, putem poboljšanog obrazovanja i boljih prilika za zapošljavanje, je u samom vrhu liste prioriteta Ujedinjenog Kraljevstva. Hiljade mladih ljudi napuštaju ovu zemlju svake godine kako bi našli posao u inostranstvu, jer ne mogu u svojoj zemlji, a sa sobom odnose svoj optimizam i ambicije. Zaustavljanje odliva mozgova treba da bude prioritet broj jedan za sve kojima je stalo do budućnosti Bosne i Hercegovine, rekao je Britanski ambasador

Britanska ambasada putem programa Fellowship ulaže u sadašnje i buduće lidere iz različitih sektora iz svih dijelova BiH. Do danas je 122 kandidata sa impresivnim postignućima, a koje smo mi pažljivo odabrali, završilo trosedmični kurs u Londonu. Program Fellowship gradi snažnu mrežu koja uključuje politiku i vlasti, civilno društvo i dobrotvorna društva, kompanije, medije i polje umjetnosti. 19 novih polaznika Fellowship programa krajem mjeseca putuje za London.

(AKTA)