Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini objavila konkurs za MEXT stipendije

Vlada Japana nudi četiri različita programa stipendiranja za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na univerzitetima u Japanu u sklopu MEXT (Ministarstvo obrazovanja i nauke) programa stipendiranja.


japan zastava

Rok za predaju aplikacija je 5. juni do 17 sati.

Prezentacija MEXT programa stipendiranja, uz Q&A sesije bit će upriličena 18. maja na Univerzitetu u Banjoj Luci (više informacija će uskoro biti dostupno na web stranici Univerziteta u Banjoj Luci).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prezentaciju će održati Suzana Gotovac-Atlagić, profesorica na Univerzitetu u Banjoj Luci, bivša MEXT stipendistica.

Za 18. maj je planirana i prezentacija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (amfiteatar Tondach).

Prezentaciju će održati predstavnici Odjela za kulturu i PR Ambasade Japana i bivša MEXT stipendistica Taida Jašarević.

Od 1996. godine više od 30 studenata iz Bosne i Hercegovine je steklo obrazovanje u Japanu putem MEXT programa stipendiranja, prenosi portal Klix.ba.

Četiri programa stipendiranja za 2016. godinu uključuju: studente istraživače (MA/PhD), dodiplomce, studente tehnoloških fakulteta i studente fakulteta za stručno usavršavanje.

Za sve programe, aplikanti moraju biti spremni učiti japanski jezik te raditi na jačanju odnosa između svoje zemlje i Japana, po završetku studija u Japanu.

Vlada Japana nudi stipendiranje za Postdiplomski (istraživački) studij. Ovaj program stipendiranja odnosi se na sve studente koji žele studirati na japanskim univerzitetima kao studenti istraživači, a rođeni su 2. aprila 1981. godine, ili kasnije. Trajanje stipendije je 1,5 do dvije godine i uključuje šest mjeseci učenja japanskog jezika.

Drugi program stipendiranja odnosi se na učenike/studente – nediplomirane, a tiče se društvenih ili prirodnih nauka.

Ovaj program se odnosi na učenike/studente rođene između 2. aprila 1994. i 1. aprila 1999. godine, uz završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2016. godine. Trajanje stipendije je oko pet godina i uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika.

Za program koji se odnosi na studente tehnoloških fakulteta, a čija je specijalnost oblast tehničkih predmeta kriterij je da su rođeni između 2. aprila 1994. i 1. aprila 1999. godine, uz završeno redovno jedanaestogodišnje školovanje do marta 2016. godine. Trajanje stipendije je oko četiri godine i uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika.

Četvrti program stipendiranja je za studente fakulteta za stručno usavršavanje, a čija je specijalnost tehnologija, lična skrb i ishrana, edukacija i socijalni rad, poslovanje, kultura i opšta edukacija, te druga polja.

Uvjet je da su rođeni između 2. aprila 1994. i 1. aprila 1999. godine, uz završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2016. godine.

Trajanje stipendije u sklopu ovog programa je oko tri godine i uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(Klix.ba)