Alergija i polen – kako se zaštititi?

U ovom periodu godine najaktuelnije i najizraženije su alergije i reakcije na alergije kod većina građana, pa zbog toga u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pozivaju na dodatni oprez i mjere prevencije i zaštite.


Alergijske bolesti su među najraširenijim bolestima današnjice. Gotovo svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta pokazuje simptome. Najčešći uzrok alergijskih bolesti, prije svega disajnog sistema, je polen, koji je ujedno i najsnažniji prirodni alergen, piše klix.ba.

Advertisements

Epidemiološki podaci ukazuju na porast alergijskih oboljenja, te na porast broja alergičnih osoba posebno na vrlo intenzivni polen ambrozije. Polen ove korovske vrste izuzetno je jak aeroalergen i potrebno je svega 20 do 30 polenovih zrnaca u kubnom metru da izazove alergijsku reakciju kod preosjetljivih osoba.

Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje alergenima, kažu u Institutu za zdravlje.

Advertisements

Prevencija i zaštita su prioritet

U periodu povećane koncentracije polena, građani koji imaju tih problema mogu nositi masku prilikom izlaska iz kuće, prati kosu svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose, izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće, jer je najveća koncentracija polena ujutru kada je vlažnost povećana ili puše vjetar, izbjegavati svježe pokošenu travu i šetnje u parkovima gdje se provodi košenje, koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak, češće boraviti na planinama, jer nema zagađenja niti većih koncentracija polena…

U tretiranju alergija sve više se preporučuje i specijalne vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema.