9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope.


europe flag 1589026238

Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Advertisements

Pozitivan završetak rata naslućen je već 1943. slamanjem fašizma u njegovoj kolijevci, Italliji, no rat je u potpunosti završen nekoliko godina kasnije, odnosno tek nekoliko mjeseci nakon maja 1945. godine, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

anti fascism 1589026262

Dan Evrope

Advertisements

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je  započet proces evropskih integracija.

Nekadašnji francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kao uspomenu na dan kada je Šuman objavio deklaraciju, lideri EU su na samitu 1985. godine u Milanu odlučili da 9. maj bude obilježavan kao Dan Evrope.