Strani studenti u Danskoj koji, pored studentskih obaveza, i rade, imaju mjesečnu potporu u iznosu od otprilike 1460 KM.

Jedna od najbogatnijih zemalja svijeta, jedno od najboljih mjesta za život i biznis, zemlja u kojoj ljudi vode najsretniji život… Sve su to sinonimi za Dansku.

copenhagen 1546189155

Danska je relativno mala zemlja sa samo 5,5 miliona stanovnika i BDP-om od 50.000 dolara po stanovniku. Nevjerovatno zvuči. Danska ima modernu tržišnu ekonomiju, naprednu industriju… Danska je izvoznik nafte, plina i hrane.

Zašto je Danska najsretnija zemlja svijeta? Zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uslovima i besplatni su, te je omogućena podrška nezaposlenima.

denmark flag 1546189270

U augustu 2018. godine stopa nezaposlenosti u Danskoj je iznosila samo 4,9%. Prosječan Danac radi samo 33 sata u sedmici. Nema prekovremenog rada, ko završi poslovne obaveze ranije, slobodno može ići kući, posvetiti vrijeme porodici, sebi, hobijima… Danci ne ostaju duže na poslu, jer bi zbog toga prije mogli dobiti lekciju o neefikasnosti nego pohvalu. Ko radi duže, dobije ukor. Za razliku od BiH, u Danskoj se prava radnika štite, plaća je visoka, posao se ne nosi kući.

(Ajla Aljović / STUDOMAT.ba)