Donald Trump o svojim fakultetskim danima: Ovo je njegov ključ uspjeha

Knjigu „Zašto želimo da i vi budete bogati„ napisao je Donald Trump zajedno sa Robertom Kiyosakijem. U navedenoj knjizi Donald Trump govori o svojim danima na fakultetu.


donald trump 1546188991

Znam da ovo ljude iznenađuje, ali bio sam izuzetno dobar student. Bio sam ozbiljan, pažljiv i potpuno posvećen godini koju sam polagao. Kada smo Robert i ja razgovarali o danima koje smo proveli na fakultetu i o tome šta je moglo prouzrokovati da se obogatimo, sjetio sam se da sam slobodno vrijeme provodio proučavajući nekretnine i zapljenu i prodaju dužnikove nekretnine. Uvijek sam radio više nego što se od mene zahtijevalo.

Mislim da je to ključ uspjeha. Ne samo finansijskog uspjeha, već svakog uspjeha. Ako uradite samo ono što bi trebalo da biste prošli, onda ćete proći. Ali zato završni rezultati neće biti visoki niti izuzetni. Morate uraditi ono što drugi od vas ne očekuju da biste postali vrhunski uspješni.

Bilo je i drugih izvanrednih studenata na mojoj grupi, ali im nije išlo tako dobro u životu. Ponekad mislim da su se previše usredsredili na teoretsko znanje i da su izgubili kontakt sa stvarnošću zbog čega su nakon završenog fakulteta bili iznenađeni zbog svega onoga s čim su se suočili. Mislim da sam ja bio svjestan opasnosti i teškoća na koje čovjek može naići u svijetu i zato sam se trudio da budno motrim nacionalna i internacionalna zbivanja ona koja su se ticala nekretnina i ostalih stvari, kako bih spremno zakoračio iz svijeta školskog znanja na ulicu gdje vlada drugačija atmosfera pravog poslovanja.

To se zove strateška prednost. To je važan element u sportu, kao i u životu.Ponekad je neophodno da neko vrijeme provedemo izolovani da bismo se istakli, što je lijepo, ali u isti mah moramo da budemo svjesni. Ljudi mogu du budu previše obučeni i prepuni školskog znanja do te mjere da ne mogu dobro da funkcionišu u realnim okolnostima, u stvarnosti.

Vi možete sami da se uzdignete s potencijalima kojima raspolažete i u okolnostima u kojima se trenutno nalazite. Samo uvijek očekujte da uradite više nego sto se od vas traži.To što ste spremni da uradite možda će odlučiti u kom ćete pravcu krenuti.Ja sam bio spreman da radim nekoliko dodatnih sati proučavanja mom rezimeu, ne očekujući nikakve povlastice niti pohvale. Sve sam uradio sam i vjerujem da je to ključni razlog mog uspjeha.

(Albina Kriještorac/STUDOMAT.ba)