Održana promocija knjige ‘’Telegrami za Angela Palmerasa’’ na IUS-u

U srijedu, 26. decembra 2018. godine, na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu održana je promocija drugog, dvojezičnog izdanja knjige ‘’Telegrami za Angela Palmerasa’’ autora Jasmina Hodžića. Promociju su organizovali Centar za balkanske studije i Odsjek za engleski jezik i književnost Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.


3

Ova knjiga je lični osvrt autora na ratna iskustva i dešavanja u nekoliko hercegovačkih gradova. Događaji su opisani iz tačke gledišta djeteta zajedno sa svjedočenjima drugih ljudi o okrutnostima prognanstva i koncentracionih logora.

Pedesetak posjetilaca promocije imalo je priliku slušati govornike iz različitih oblasti akademije i istraživačkog rada o njihovom osvrtu na važnost čitanja i promovisanja ove vrste književnosti. Doktor Adi Maslo s Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru i Elmedin Zubović, prevodilac knjige i predavač na IUS-u, govorili su o važnosti ove knjige u književnom stvaralaštvu i uticaju koji ona ima na čitaoce. S druge strane, doktor Hikmet Karčić sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, naglasio je važnost ove knjige za akademski rad i istraživanje prirode pritvornih i koncentrationih logora u Hercegovini.

Autor knjige, doktor Jasmin Hodžić sa Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, podijelio je svoju motivaciju i razloge za pisanje ove knjige, te publiku upoznao sa likom i djelom Angela Palmerasa, vojnika UN-ovih mirovnih snaga, koji je u više navrata pomogao Jasminu i njegovoj porodici tokom rata, te time zaslužio mjesto u naslovu ove knjige.

Bitno je napomenuti da je ovo deveta promocija ove knjige u Bosni i Hercegovini i regionu te da je knjiga izdata i u Sjedinjenim Američkim Državama.