13 svakodnevnih stvari koje oštećuju mozak

Baš kao i drugi organi našeg tijela, naš mozak može trpjeti štetu iz različitih razloga, čak i onih koji nisu previše očiti.


Ovo su svakodnevne navike koje mogu nanijeti značajnu štetu vašem mozgu.

Advertisements

13. Nedostatak komunikacije

Studija provedena na Univerzitetu Michigan pokazala je da čak 10 minuta komunikacije dnevno povećava mentalne sposobnosti. Iako je poželjno nije nužno izaći i uživo razgovarati – telefonski razgovor s prijateljem ili rođakom također stimulira mozak.

12. Previše šećera

Prema istraživanjima, velika količina šećera negativno utječe na neurotrofični faktor mozga, ili BDNF, koji je odgovoran za proizvodnju neurona. BDNF je posebno važan za formiranje dugoročnog pamćenja i učenja.

Advertisements

11. Nedostatak vježbe za mozak

Prema naučnicima, vrhunac produktivnosti mozga postiže se na 16-25 godina, nakon čega polako opada. Međutim, opsežna istraživanja pokazala su da redovito vježbanje mozga (čitanje, rješavanje zagonetki) može značajno poboljšati njegovu produktivnost, čak i kod ljudi koji imaju prve znakove senilne demencije.

10. Preskakanje doručka

Studije pokazuju da djeca koja redovito doručkuju imaju puno bolji uspjeh u školi, posebno u prirodnim naukama. Preskakanje doručka uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi, što negativno utječe na rad mozga.