10 najpametnijih rasa pasa: Je li neki od njih vaš ljubimac?

Knjiga psihologa Stanleyja Corena “Inteligencija pasa” značajan je dio pseće literature koja procjenjuje relativni IQ pasmina gledajući instinkte, poslušnost i sposobnost prilagođavanja.


Puppy
Ilustracija: Envato

Mnogi razmišljaju o nabavci psa, ali obzirom na to da postoji 221 rasa pasa, dosta toga treba imati u vidu. Oni sa aktivnim načinom života bi trebali uzeti u obzir većeg psa, dok oni sa alergijama moraju obratiti pažnju na dlaku svog budućeg ljubimca.

Ako tražiš pametnog i slatkog psa, nauka ti može pomoći u odabiru. Knjiga psihologa Stanleyja Corena “Inteligencija pasa” značajan je dio pseće literature koja procjenjuje relativni IQ pasmina gledajući instinkte, poslušnost i sposobnost prilagođavanja. Ovo su najpametnije rase pasa, prenosi ultra.ba.

Graničarski škotski ovčar

Graničarski škotski ovčar je neprikosnoven i vrhunski pas kada je u pitanju inteligencija. Obično se koriste za čuvanje ovaca, ali to je samo vrh ledenog brijega kada je u pitanju njihov intelekt. Mogu naučiti ogroman broj riječi i naredbi, i mogu se okrenuti širokom spektru poslova i zadataka.

Pudla

Ne dopusti da te zavaraju njihove kovrdže i simpatično držanje – pudlice imaju mozak oštar kao britva, drugi poslije graničarskog škotskog ovčara. Sve tri veličine – standardna, minijaturna i toy – izuzetno su pametne i čine ih odličnim psima za pružanje usluga i terapije.

Njemački ovčar

Korišten za sve, od otkrivanja droga do njuškanja eksploziva, njemački ovčar je još jedna pasmina na najvišem nivou pasje inteligencije – razumijevanje nove naredbe nakon samo pet ponavljanja i izvršavanje naredbe najmanje 95% vremena.

Zlatni retriver

Jedan od najprijatnijih pasa na svijetu ujedno je i jedan od najinteligentnijih. Zlatni retriveri savršeni su kao psi za slijepe i psi za traženje i spašavanje zbog njihove poslušnosti, velikog mozga i predanosti zadacima.

Doberman

Doberman, ili dobermanski pinč, peta je najpametnija pasmina pasa. Imaju poseban talenat za mjerenje uočenih prijetnji, što ih čini odličnim psom čuvarom.

Šetlandski ovčar

Poput graničarskih ovčara, šetlandski ovčari su izvrsni u čuvanju životinja zbog svoje izuzetne inteligencije. Jačaju kroz nove stvari za učenje – što su energičniji, to bolje.

Labrador retriver

Najpopularnija pasmina u Velikoj Britaniji nije manjkava ni u predjelu mozga. Obično se koriste kao psi vodiči i psi za otkrivanje droga, a želja labrador retrivera da udovolje čine ih partnerima iz snova.

Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Veliki psi imaju tendenciju da budu inteligentniji od manjih pasmina, ali maleni Papillon potiskuje taj trend. Odzivni su, poslušni i redovno zauzimaju prvo mjesto u agility probama na izložbama pasa.

Rotvajler

Mješavina poslušnosti i oštrog instinkta čini rotvajlera devetom najinteligentnijom pasminom. Takođe su vrlo prilagodljivi i odlični su psi čuvari.

Australijski stočni pas

I danas se koristi za čuvanje stada na rančevima Outback. Australijski govedarski pas možda nije uobičajen u britanskim parkovima, ali ima mozga na pretek. Posebno dobro reaguju na strukturiranu obuku, a imaju i nevjerovatnu sposobnost da sami uče.

Da li je neki od pomenutih upravo vaš ljubimac?