Zlatna studentica Jelena Lovrić iz Tuzle: “Plaketa Univerziteta u Tuzli nije mi mnogo pomogla”

Jelena Lovrić iz Tuzle prošle godine završila je Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, smjer Finansije, bankarstvo i osiguranje. Posljednično prosjeku od 10,00 ovoj Tuzlanki pripalo je i univerzitetsko priznanje ‘Zlatni student’ koje joj je trebalo omogućiti određene beneficije za dalje.


Foto: TIP.ba
Foto: TIP.ba

Međutim, realnost u Bosni i Hercegovini, odnosno Tuzli pokazala je drugačije zube. Naime, kako za portal Danas.info tvrdi Lovrić, koja se od ostalih ‘zlatnih studenata’ u svojoj generaciji razlikuje po najvećem prosjeku ocjena, jedino svojom upornošću uspjela je pronaći zaposlenje u vidu odrađivanja pripravničkog staža.

– Sama plaketa ‘Zlatnog studenta’ nije mi donijela puno toga. Počela sam odrađivati pripravnički staž. Kao i svi ostali diplomanti, predala sam dokumente na raspisani konkurs i dobila sam posao. Da kažem da sam ostala na Univerzitetu u Tuzli, nisam. Da sam asistentica, nisam. Jednostavno, nisam dobila nikakvu ponudu za ostanak na Univerzitetu, tako da ne mogu reći da mi je pomenuta titula nešto puno pomogla, priča nam Lovrić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

I pored činjenice da joj plaketa nije donijela u potpunosti ono što zaslužuje, Jelena je ponosna na rezultate koje je postigla za vrijeme školovanja, ali i činjenicu da se razlikuje od drugih studenata, upravo po prosjeku ocjena.

– Meni je puno značila ta plaketa kao vrhunac svega što sam ostvarila u četiri godine školovanja. Iz vremena školovanja pamtim samo lijepe uspomene. Bilo je tu puno truda, zalaganja i učenja. Isto tako bilo je i puno druženja. Mislim da su to najbolje četiri godine u mom životu. Kada je u pitanju naredni period, definitivno je da ću nastaviti sa školovanjem. Još uvijek čekam Konkurs za Master studij na Univerzitetu u Tuzli, istakla je Lovrić, koja je u vrijeme školovanja bila i predsjenica Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta, ali i članica Senata Univerziteta u Tuzli.

Sagovornica portala Danas.info, nažalost, još jedna je u nizu mladih, visokoobrazovanih osoba bez koje bi Bosna i Hercegovina mogla ostati. Naime, kako nam kazala, ukoliko joj se ukaže prilika u vidu zaposlenja, ili obrazovnog usavšavanja, spremna je napustiti državu u kojoj je rođena.

– Kad bi mi se ukazala prava prilika napustila bih Bosnu i Hercegovinu. Mislim da ne treba propuštati priliku. Smatram da svako treba što više i što dalje gledati sebe i svoj uspjeh, ma gdje god to bilo, mišljenja je Lovrić.

Grad Tuzla prepoznao uspjeh

Zanimljivo je kazati da je uspjeh Jelene Lovrić prepoznat od strane Grada Tuzla, kojoj je po osnovu Javnog poziva za dodjelu nagrade Grada Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh učenika, studenata i sportista sa područja grada Tuzla, dodjeljena novčana nagrada kao podsticaj za daljnji rad.

Na kraju razgovora Jelena svim mladim ljudima u BiH poručuje da se što više trude u vrijeme školovanja, ali i usavršavaju u vannastavnim aktivnostima. Mišljenja je da trebaju što više raditi na sebi, jer se svaki trud i rad na neki način isplate.

(Danas.info/A.K.)