YIHR BiH: Konferencija o Regionalnom programu razmjene mladih

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine 23. i 24. juna održala je Nacionalnu konferenciju na temu Regionalnog programa razmjene mladih.


yihr vijest

Na konferenciji koja je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, institucija Bosne i Hercegovine, predstavnike mladih političkih stranaka, i medjunarodnih organizacija, raspravljalo se o prioritetima i načinom uspostave Regionalnog programa razmjene mladih.

Temeljna svrha Regionalnog programa razmjene mladih je pomoći u stvaranju uslova, i podstaknuti razmjenu mladih izmedju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije. Vizija REP-a je uspostavljanje novih načina saradnje, podsticanje i osnaživanje nekih postojećih modela, podsticanje razmjene iskustava i informacija, s naglaskom na mlade kao nositelje budućnosti društva.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za vrijeme trajanja konferencije, prepoznata je velika važnost za nastavkom inkluzivnog dijaloga s akterima na svim nivoima, kako bi se nastavile definisati konkretne teme regionalne razmjene u sklopu oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti te podsticanja razvoja državnih aktivnosti mladih u regionu. Te teme su prepoznate kao ključni pokretači u razvoju boljih odnosa medju mladima u regionu, te prevazilaženju predrasuda.

Dijalog s političkim akterima takodje je prepoznat kao posebno bitan element koji igra ključnu ulogu u pokretanju Regionalog programa. Deklarativna saglasnost već je postignuta medju značajnim brojem institucija u regiji, čime se daje dodatan podsticaj za stvaranje navedenog Programa.

(YIHR/UIS)