Tri balkanska univerziteta među 800 najboljih u svijetu, BiH nema predstavnika

Ove sedmice je objavljeno najnovije istraživanje QS World University Ranking 2014/2015 u kojem su rangirani najbolji univerziteti u svijetu. Prema ovom istraživanju, iz zemalja regiona među 800 najboljih u svijetu našli su se samo univerziteti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.


QS top univerziteti

Ove sedmice je objavljeno najnovije istraživanje “QS World University Ranking 2014/2015” u kojem su rangirani najbolji univerziteti u svijetu. Prema ovom istraživanju, iz zemalja regiona među 800 najboljih u svijetu našli su se samo univerziteti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Prema ovoj listi najbolji univerzitet u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Univerzitet Cambridge, Imperial College London, Univerzitet Harvard, Univerzitet Oxford, UCL (University College London), Univerzitet Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Univerzitet Princeton i Univerzitet Yale.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u oblasti visokog obrazovanja u svijetu, prenosi portal Klix.ba.

Među najboljim evropskim univerzitetima nalaze se još ETH Zurich (Švicarski federalni Institut za tehnologiju), King's College London (KCL), Univerzitet Edinburgh, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Univerzitet Bristol.

Od zemalja regiona Zapadnog Balkana, na ovoj listi se nalaze Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi među 550 najboljih univerziteta, Univerzitet u Zagrebu je na 601. mjestu, a Univerzitet u Beogradu je 750. najbolji univerzitet na svijetu.

Prema rang listi za ovu godinu, nijedan od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se našao na ovoj prestižnoj listi najboljih 800 univerziteta u svijetu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao univerzitete u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.

– To se najviše odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udio u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz drugih zemalja svijeta. To je vrlo bitan faktor, navode iz QS-a.

Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih svoje univerzitete imaju i Švicarska, Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Australija, Danska, Kina, Njemačka i Holandija.

Inače, QS World University Ranking je trenutno najveći portal na svijetu koji se bavi istraživanjem i poređenjem kvaliteta i uspjeha fakulteta u svijetu.

Istraživači sastavljaju opsežnu listu analizirajući reputaciju ukupno 700-800 najboljih univerziteta na svijetu, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 osoba koji odgovaraju na pitanja kako vide istraživačke i obrazovne kapacitete svakog sveučilišta ponaosob, javlja Anadolu Agency (AA).

(Anadolija/Klix.ba)