FOTO: Studenti protestovali u bh. gradovima

Jutros je ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu počeo protest studenata koji zahtijevaju da se Bosna i Hercegovina uključi u projekat Erasmus+, ali i da se poboljša cjelokupni sistem obrazovanja u BiH.


protesti revolucija+
Foto: Arhiv / Damir Hajdarbašić, STUDOMAT.ba

Jutros je ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu počeo protest studenata koji zahtijevaju da se Bosna i Hercegovina uključi u projekat Erasmus+, ali i da se poboljša cjelokupni sistem obrazovanja u BiH.

Blizu 200 studenata izašlo je danas na proteste u Sarajevu, a njima se pridružilo i nekoliko univerzitetskih profesora, među kojima su Nenad i Lamija Tanović i Behdžet Mesihović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Profesor Tanović za portal Klix.ba je istakao da je razočaran time što nije došlo više njegovih kolega.

– To što je na proteste izašlo ovako malo studenata samo znači da već 15 godina šta god su uradili nikad nisu imali rezultata i niko ih nije podržao te mario za njihove potrebe pa su razočarani. No, ono što mene najviše brine je to što ovdje nema više mojih kolega je. Program Erasmus nije nešto što koristi samo studentima već i profesorima, odnosno cijelom obrazovnom sistemu, istakao je profesor Tanović.

Studenti su poručili da žele bolju situaciju u državi i da ih vlast prestane lagati, a počne raditi i ispunjavati obećanja.

Studentima se priključilo i nekoliko penzionera.

Podsjetimo, Erasmus+ je program koji bi omogućio studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobijaju stipendije u zemljama EU.

Da bi BiH učestvovala u programu, trebalo je odobrenje svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja, no Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbilo učešće.

Nakon burnih reakcija javnosti, vlada RS je ipak dala saglasnost za učešće u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja. No, studenti su istakli da ne vjeruju vlastima RS te izašli na proteste.

Protesti u Zenici

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas su održani protesti na kojima je 30-ak studenata tražilo uključenje Bosne i Hercegovine u projekt Erasmus+.

Jedan od članova neformalne grupe (R)evolucija+ je i Aldin Vrškić, koji je izrazio nezadovoljstvo trenutnom situacijom sa obrazovanjem u Zenici, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini piše portal Klix.ba.

– Mi smo danas ovdje jer želimo iskazati nezadovoljstvo što ne učestvujemo u ovom projektu sa kojim su uskraćene brojne mogućnosti studentima u BiH, ali i učenicima i nastavnicima. Ova današnja brojka nam je samo motiv više da probudimo mlade koji su u letargiji i samim tim rade za ovu vlast, kazao je Vrškić, te dodao da je projekt Erasmus+ samo kap koja je prelila čašu u obrazovanju u BiH.

Današnjim protestima studenata u Zenici pridružio se i vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta u Zenici, Samir Lemeš, koji je istakao da je ovo jedina prilika za finansiranje obrazovanja u BiH.

– Više od 50 posto opreme na fakultetima BiH potiče iz projekata kao što su Tempus i Erasmus Mundus koji od naredne godine prelaze u Erasmus+. Da nije bilo ovih projekata univerziteti bi sigurno bili siromašniji. Država nema drugu šansu osim ove da finansira i da nešto postigne u oblasti nauke. Oni su projektu rekli hvala ne treba, a samim tim nam i nauka ne treba, zaključio je Lemeš.

Studenti su prošetali ulicama Zenice te svoju protestnu šetnju završili ispred Rektorata Univerziteta u Zenici gdje su ostavili simboličnu poruku da im se u ostvarenju zajedničkog cilja pridruže i drugi studenti.

Banjalučki studenti: Želimo učestvovati u Programu Erasmus+

– Banjalučki studenti današnjim okupljanjem ukazali su da neće da trpe pasivno ponašanje političara prema mladim ljudima, izjavila je Marija Bliznac, jedna od organizatorki protesta u Banjoj Luci.

Ipak, odaziv studenata u Banjoj Luci je bio slab, a okupilo se svega 30-ak akademaca.

Uz razočaranje zbog takve pasivnosti mladih Banjalučana i Maja Bliznac kaže da je to upravo pokazatelj kakvo je stanje i svijest studenata.

– Došli smo da ukažemo da želimo određeni kompromis i rješenje za Erasmus+, u kojem bi BiH bila punopravna članica tog programa, rekla je ona i naglasila da nisu dovoljne izjave iz RS-a da taj entitet djelimično učestvuje u tom programu, jer, kaže, mladi žele sve što im pruža taj program.

I njena kolegica Nikolina Garača kaže da je dolaskom na ovaj skup željela da pošalje poruku svim građanima i građankama u BiH da ne treba da “sjede skrštenih ruki i klimaju glavama na ono što im se servira putem medija.

Navodi da mladi u BiH treba da imaju ista prava kao i njihove kolege u Evropi i svijetu.

– Ukidanje programa Erasmus+ u BiH bi značilo ukidanje prava iz tog programa studenticama i studentima na našim prostorima, kazala je Garača i dodala da i mladi u BiH žele iste šanse kao i njihove kolege u svijetu, ali i da se njih nešto pita.

Naglasila je i da bi ukidanje Erasmus+ u BiH značilo smanjenje broja stipendija, prilika za volontiranje, treninge i praksu u svijetu, ali i neučešće BiH u jednom od najvećih programa za studente, srednjoškolce i stručni kadar u Evropi.

I ona je dodala da je Banja Luka “grad pasivnih mladih ljudi i da je vrijeme da se i oni pojave na ulicama da bi iznijeli svoje mišljenje”.

Ako današnji protesti i u drugim gradovima ne urode plodom, odnosno, nadležni se ne izjasne pozitivno o programu Erasmus+ u BiH, planiraju, kako je navela, da organiziraju i nove proteste, ulične performanse…, ali neće prestati da ukazuju na nekorektnost koja se dešava, kako kaže, u našem društvu.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović potvrdila je sinoć da će i taj bh.entitet učestvovati u projektu Erasmus+ te da nema nikakve smjetnje i da se taj program nastavlja piše portal Klix.ba.

Ona je precizirala da je stiglo još jedno pismo komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fuelea, u kojem se, kako ističe, jasno potvrđuje da prelazak na novi program Erasmus+ predviđa provođenje puno organizacionih izmjena i kada je u pitanju EU i BiH. U narednom periodu će se, kaže, voditi razgovori na ekspertskom nivou kako da se realizuje taj program i osigura učešće u tom projektu.

Protesti su održani i u Tuzli i Mostaru.

(Klix.ba/FENA)