KULT BiH: Održana konferencija “ROB u trouglu moći”

Jučer je u Domu mladih na Skenderiji održana konferencija ROB u trouglu moći u okviru programa Rodnopravni budžet za mlade, koji se realizira u tri zemlje regije - Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.


Foto: KULT BiH
Foto: KULT BiH

Jučer je u Domu mladih na Skenderiji održana konferencija “ROB u trouglu moći” u okviru programa “Rodnopravni budžet za mlade”, koji se realizira u tri zemlje regije – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

ROB (u trouglu moći) je skraćenica za rodno odgovorno budžetiranje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a tema podrazumijeva rodnu odgovornost: rodno odgovornu vlast, rodno odgovoran građanski sektor, rodno odgovoran privatni sektor te neizostavan faktor utjecaja: rodno odgovoran marketing i mediji.

Govornici na konferenciji bili su Samra Hadžiabdić-Filipović – direktorica Agencije za ravnopavnost spolova, Anne-Marie Esper Larsen – predstavnica UN WOMEN te Jasmin Bešić – izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Kada govorimo o centralnim obraćanjima u koceptu KULTalka, u cilju motiviranja mladih, govorili su: Adnan Kadribašić – stručni savjetnik Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Selma Kadić-Magalajlić – asistentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Maja Bosnić – koordinatorica za rodno odgovorno budžetiranje BiH – UN WOMEN te Jasmina Knezović – direktorica Bosanskog transportnog servisa d.o.o. Visoko.

Institut za razvoj mladih KULT intenzivno sarađuje sa UN Womanom, Agencijom za ravnopravnost spolova te Gender centrima u BiH, s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova među mladima.

Predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kazala je da rodna odgovornost u BiH još nije shvaćena kao važno pitanje, jer se građani u BiH još “nacionalno prebrojavaju”.

– Još ne možemo reći da u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imamo političare koji poštuju zakone, jer su neki zakoni važniji od drugih. Zakon o rodnoj ravnopravnosti spada u manje važne, navodi Filipović-Hadžiabdić.

Dokaz za to, dodala je, Vijeće ministara BiH, gdje nema nijedne ministrice.

– Kada se radi o zakonodavnoj vlasti tu slijedimo evropski trend. Međutim, u izvršnoj vlasti leži najveća moć, ističe Filipović-Hadžiabdić.

Predstavnica UN Women Anne-Marie Esper Larsen naglasila je da je jako važno uključiti mlade ljude i usmjeriti ih da ostvare rodnu jednakost.

– Mladi su hrabri upravo zato što se usuđuju preispitati ustavne prakse i politike. Angažovati se kao rodna zagovaračica u zemlji koja obiluje postkonfliktnim društvima i tranzicijskim problemima nije nimalo lak posao, dodala je.

(STUDOMAT.ba)