Sarajevo domaćin studentima iz četrnaest zemalja koji će studirati na fakultetima UNSA

U Sarajevu će naredni period provesti strani studenti koji će za vrijeme jednog ili dva semestra studirati na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu.


Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U Sarajevo su stigli studenti iz čak četrnaest zemalja – Španije, Italije, Njemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Poljske i drugih zemalja, a ovo je prva godina da su tu studenti iz Luksemburga i Portugala.

Bosna i Hercegovina je zanimljiva stranim studentima, oni će studirati na našim fakultetima, kao i raditi istraživanja u svrhu pisanja svog završnog magistarskog ili doktorskog rada. Najveći interes vlada za Filozofski fakultet, te Fakultet političkih nauka, mada su tu studenti zainteresirani i za Građevinski, Elektrotehnički i Arhitektonski fakultet.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svi studenti dolaze kroz nekoliko programa i stipendija kao što su Erasmus Mundus, Mevlana, Ceepus, a tu su i tzv. “free moveri”, studenti koji su se prijavljivali samostalno, neovisno o programima.

Ova praksa traje već šest godina, od 2008. godine, a za studente se uvijek organizuje praksa “Učimo bosanski”, te intenzivno učenje bosanskog jezika, deset dana po šest sati dnevno, a potom tokom prvog i drugog semestra jednom ili dva puta sedmično.

Pored toga, za studente se organizuju i razne ture razgledanja, kao i posjete drugim gradovima u BiH, te obilazak različitih znamenitosti. Za svakog studenta se nađe tzv. “buddy student” koji mu sve vrijeme pomaže da se snađe i završi sve administrativne i druge poslove.

Kada je riječ o smještaju, studenti se vrlo rijetko odluče za studentske domove u Sarajevu zbog stanja u kojem se oni nalaze. Ipak, zahvaljujući buddy networku studenata kolega, kao i Facebook grupama oni se najčešće grupišu i dijele privatni smještaj u gradu.

Riječ je najčešće o studentima završnih godina, obično treća ili četvrta godina, te boravku tokom doktorata kada rade neka istraživanja.

Alica dolazi iz Milana i ima 21 godinu. Studira međunarodne odnose i diplomatiju i kaže kako je željela iskoristiti ovu priliku za neka nova saznanja. Alica radi rad o temi situacije na Balkanu, posebno u Sarajevu.

Kaže kako bi voljela naučiti bosanski jezik.

– Bosna i Hercegovina ima posve drugačiju stvarnost od naše i mislim da je ovo odlična prilika za otkrivanje nove kulture, jezika. Sarajevo je jedan od gradova koje sam uvijek željela posjetiti, kazala je Alica.

Maria dolazi iz Poljske i studira engleski jezik i književnost.

– Mislila sam da bi dolazak u Bosnu i Hercegovinu bio zanimljivo iskustvo jer moji prijatelji obično idu u zapadnu Evropu, no ja sam smatrala kako bi odlazak u drugom smjeru bio zanimljiviji i fascinantniji, kaže Maria i dodaje kako je prvi dojam o Sarajevu veoma pozitivan, a posebno joj se svidio pogled na grad.

(Klix.ba)