Njemačka: Posao za još 300 njegovatelja iz BiH

Zapošljavanje medicinara iz BiH u Njemačkoj nastavlja se i u ovoj godini, a na rad u tu zemlju uskoro bi trebalo da ode još 300 njegovatelja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zapošljavanje medicinara iz BiH u Njemačkoj nastavlja se i u ovoj godini, a na rad u tu zemlju uskoro bi trebalo da ode još 300 njegovatelja.

Portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić je istakao da se na program za zapošljavanje kod poznatog poslodavca, kojeg kandidati sami traže, krajem februara prijavilo njih 341, prenosi Glas Srpske.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, dok su za 22 kandidata došle odbijenice, kazao je Pupić i dodao da čitava procedura, odnosno zaključivanje ugovora, dobijanje radne dozvole i neophodne dokumentacije za odlazak traje dva do tri mjeseca.

Osim ovog, sprovodi se i drugi program zapošljavanja u Njemačkoj, koji se odvija uz učešće njemačke organizacije za međunarodnu saradnji GIZ, a putem javnih poziva.

Putem ovog programa do sada je nešto više od 50 ljudi zaključilo ugovore. Oba programa nastavljaju se i u ovoj godini. Pupić je rekao da najniža bruto plata njegovatelja u Njemačkoj iznosi 1.900 evra.

– Oni će se u početku voditi samo kao asistenti njegovatelja, a kasnije su obavezni da polože stručni ispit, poslije kojeg će im i zarada biti povećana, kazao je Pupić.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost Agenciji da inicira razgovore o posredovanju u zapošljavanju državljana BiH i za druga zanimanja sa bijele liste deficitarnih stručnih zanimanja u Njemačkoj, a radi se o 54 zanimanja i to uglavnom iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, elektronike i medicine, prenosi portal Buka.ba.

(buka.ba)