Znate li koliko zarađuju studenti u popularnoj automobilskoj firmi Mercedes?

Čak i nakon izdvajanja kamionskog poslovanja i povezanog smanjenja tradicionalne tvrtke, grupa i dalje zapošljava oko 172.000 osoba širom svijeta.


mercedes
Foto: Google

Čak i nakon izdvajanja kamionskog poslovanja i povezanog smanjenja tradicionalne tvrtke, grupa i dalje zapošljava oko 172.000 osoba širom svijeta.

U većini slučajeva visina naknade ovisi o hijerarhijskoj poziciji zaposlenika. U Mercedes-Benzu oko 100 menadžera nalazi se neposredno ispod Upravnog odbora, i oni čine nivo 1.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ispod njih su voditelji odjela (E2), voditelji odjela (E3) i na kraju voditelji timova (E4). Ispod tih nivoa primjenjuje se kolektivna plata koju je odredio sindikat IG Metall, prenosi MojFaks.

Šef dobio 6,14 miliona eura

Upravni odbor Mercedes-Benza upravlja bogatstvom globalno aktivne grupe automobila iz Stuttgarta. Nakon dobre financijske 2021. godine, šef Mercedesa Ola Källenius dobio je ukupnu naknadu od 6,14 miliona eura, izvijestila je sredinom marta najveća njemačka tiskovna agencija Deutsche Presse-Agentur. Osim glavnog direktora, u upravi automobilske firme nalazi se još sedam ljudi.

Oko 100 vrhunskih menadžera Mercedes-Benza čini nivo 1 neposredno ispod Uprave. Svaki od njih zarađuje nekoliko stotina hiljada eura godišnje, ali se plata na toj razini dogovara pojedinačno, prenosi Stuttgarter Zeitung.

Uz naknadu, menadžeri godišnje dobivaju bonus i paket takozvanih “fantomskih dionica”. Kao rezultat toga, najviši menadžeri Mercedes-Benza imat će financijski udio u cijeni dionica proizvođača automobila tokom razdoblja od četiri godine, tako da se njihove odluke razmatraju dugoročno.

Ispod su nivoi upravljanja od 2 do 4 u hijerarhiji u Mercedes-Benzu.

Nivo 2 uključuje voditelje odjela, koji često imaju nekoliko stotina zaposlenika pod sobom. Prema pisanju Stuttgarter Zeitunga, oni zarađuju osnovnu plaću od oko 200.000 eura, na što se dodaju bonusi i iznosi za fantomske dionice.

Voditelji odjela na nivou 3 zarađuju između 120.000 i 140.000 eura godišnje uključujući isplate bonusa. Konačno, nivo 4 uključuje vođe timova u Mercedes-Benzu, koji su na najnižoj upravljačkoj razini i zarađuju oko 100.000 eura godišnje.

Studenti i pripravnici pristojno zarađuju

Odabir naknade zaposlenicima u kolektivnim pregovorima prema djelatnosti:

  • Inženjer 78.100 eura
  • Kontroleri 72.400 eura
  • Tehničar mehatronike vozila 38.600 eura
  • Službenik 47.300 eura
  • Računovođa 40.400 eura
  • Radnici montažne trake 38.700 eura
  • Radni student 17.100 eura
  • Pripravnik 16.600 eura

U Baden-Württembergu plate zaposlenika Mercedes-Benza kreću se od platne grupe 1 s oko 2.400 eura do platne grupe 17 s oko 6.000 eura mjesečno, prenosi Stuttgarter Zeitung. Postoje i doplate za kasni rad i rad u smjenama.