Znate li koja je treća najmanja država na svijetu?

Ima površinu od svega 21,3 kilometra kvadratna, a iako je veoma lijepa ostrvska država, turisti su veoma rijetko prisutni ovdje.


Treća najmanja država na svijetu, odmah posle Vatikana i Monaka, je Republika Nauru, koja je ujedno i najneposjećenija država, prenosi b92.net.

Advertisements

Nauru se nalazi u Mikroneziji u Okeaniji, na samo 42 kilometra udaljenosti od ekvatora, ali ni tropske temperature ne uspjevaju da privuku turiste, za šta je najveći krivac to što turistička infrastruktura gotovo da i ne postoji.

Ono što Nauru čini neobičnim jeste to što nema glavni grad, zapravo uopšte nema gradova. Ukoliko čujete da se Jaren navodi kao grad, to je zapravo samo jedan od 14 administrativnih distrikta.

Država Nauru je zapravo atol, koralno ostrvo poput Maldiva, koje se nalazi na vrhu podvodnog ugašenog vulkana, a najviši vrh se nalazi na 60 metara iznad nivoa mora.

Na ostrvu, osim morskih ptica i insekata, nema divljih životinja, a mogu se vidjeti samo još mačke, psi i svinje koji su donijeti sa drugih ostrva. Kada se radi o biljnom svijetu, na ostrvu ima kokosovih palmi, smokvi, hibiskusa.

Priroda ostrva je vidno uništena zbog rudarstva, tačnije eksploatacije fosfata koji se odnosi u druge države, a i na samom ostrvu živi veliki broj stranaca koji rade kao ljekari, inženjeri i menadžeri. Od 10.000 stanovnika oko 3.000 su stranci, a prosječna starost im je 55 godina.

Nauru važi i za državu sa najvećim procentom gojaznih stanovnika. Hranu ne uzgajaju sami, već je uvoze najvećim dijelom iz Australije.

(STUDOMAT.ba)