Najbrži mrav na svijetu kreće se 85 centimetara u sekundi

Naučnici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela.


24038487 50d6 492a 97da 8b712334e057 Untitled 1sahara mrav

Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat, piše The Independent.

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu – Usain Bolt ih napravi četiri u sekundi, prenosi index.hr.

Harald Wolf, profesor na Univerzitetu u Ulmu, i njegovi kolege brzinu tih mrava uspjeli su snimiti tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Wolf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka.

S tim kraćim nožicama mogu bolje sinkronizirati one koje im ostaju na tlu, kazao je za AFP.

Njihovi plitki koraci sprečavaju da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim kukcima poput muha, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 stupnjeva Celzijevih.

A ako je potrebno, ti se mravi mogu dati i u galop sa simultano šest nogu u zraku, dodirujući tlo samo sedam milisekundi.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontroliranim uvjetima u laboratoriju na 10 stupnjeva kretali samo 5,7 centimetara u sekundi.

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u prijeđenoj dužini vlastita tijela u sekundi.

Primjerice, australska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.

(STUDOMAT.ba)