Znate li kako previše sjedenja utiče na mentalno zdravlje?

Australski naučnici s Univeziteta za fizičku aktivnost i ishranu (C-PAN) Deakin otkrili su da previše sjedenja ne djeluje tako opuštajuće kako se čini, zapravo može povećati nivo stresa.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prilikom istraživanja naučnici su analizirali devet različitih studija koje su ispitivale vezu između sjedenja i anksioznosti. Pet od devet studija je pokazalo da osobe koje veliki dio dana provedu sjedeći imaju veći rizik za anksioznost.

Anksioznost je jedna od najbrže rastućih mentalnih bolesti u svijetu, s oko 27 miliona oboljelih. Samo u Australiji anksioznost je prisutna kod šestine odraslih osoba i tinejdžera, oko tri miliona ljudi.

Od ranije je poznato da je sjedenje loše za gotovo svaki aspekt zdravlja, slabi mišiće, otežava cirkulaciju i povećava rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i pretilost.

Da biste smanjili rizik stručnjaci predlažu jednostavne promjene, na poslu malo prohodajte svakih sat vremena, vozite se stojeći u javnom prevozu, tokom odmaranja kod kuće i gledanja televizije s vremena na vrijeme ustanite i protegnite se. Osjećat ćete se mnogo opuštenije, savjetuju naučnici čija je studija objavljena u časopisu BMC Public Health.

(Faktor.ba)