Instagram nije više samo za “selfije” i praćenje fashion bloggera. Instagram je u međuvremenu postao edukativna društvena mreža ukoliko ste zainteresovani da nešto naučite, dok ste u pokretu – bilo kada, bilo gdje. Kroz ovaj članak saznat ćete za nekoliko edukativnih Instagram profila, te njihove načine učenja, bez mnogo priče i pametovanja.

Rosetta Stone, kao jedan od najsavremnijih i najzanimljivijih softvera za učenje stranih jezika, smatra da vizuelno upečatljivi tekstovi, ilustracije, slike i sl. olakšavaju učenje te su naročito korisne u savladavanju vokabulara i brojnih drugih koncepta koji zahtijevaju memorizaciju.

Nekoliko Instagram korisnika koji se bave podučavanjem svog maternjeg jezika (ili drugog stranog koji su naučili) imaju popriličan broj pratilaca. Jedan od njih je i Isaac Demester, iz Toronta, trenutno nastanjen u Igaluitu Nunavut u Kanadi, već sedam godina vodi @inuktitu_ilinniaqta. Na Instagramu kaže da „pretežno dijeli svoju domaću zadaću‟, dok i sam uči Inuktitu.

Za Demestera, Instagram je postao jako koristan način da umanji frustracije koje dolaze uz učenje i savladavanje stranog jezika.

– Jedna od najiritantnijih prepreka kod učenja Inuktituta je upravo nedostatak knjiga. Čak i najbolje gramatike se više ne štampaju, zastarjele su ili su iz drugih dijelova Arktika koji imaju druge dijalekte. Poznajem mnogo studenata koji su se suočavali sa istim problemom. Zato sam jednog dana odlučio da ću upravo ja biti jedan od izvora materijala koji nam nedostaje, kaže Demester.

Instagram mu omogućava da pisanu riječ poveže sa slikom te na taj način, koristeći vizuelnu inteligenciju, olakša učenje.

– Kada imamo slikovitu predstavu nečega, slike se duže zadrže u mozgu i veće su šanse da ćemo je se sjetiti i koristiti, kaže Demetre.

https://www.instagram.com/p/BXEXB3wAkBR/

Drugi Instagram korisnici podučavaju druge strane jezike: @ylanguageitalian se bavi italijanskim jezikom, @frenchwords francuskim jezikom, @idiom.land, @robwynn i @English__education engleskim jezikom, @rushgerman, @germanwordoftheday, @English_german_bypictures i @ daysofdeutsch  njemačkim jezikom dok  @everysinglewordinicelandic se bavi islandskim jezikom.

Osnivačica Every Single Word in Icelandic, Eunsan Hu pravi i dijeli ilustracije simbola koje predstavljaju islandske riječi.

– S obzirom da sam i sama vizuelna osoba, ilustracija ovih riječi je bio logičan korak. Odlučila sam da ih predstavim kao ikone jer ikone nadmašuju jezičke barijere, kaže ona.

Uz stalnu upotrebu hashtagova nada se da će uspjeti doseći do većeg broja ljubitelja islandskog jezika, a dosad je prikupila 17.700 pratilaca.

Screen Shot 2015 07 16 at 18.45.54

Osim svog naloga, Hu takođe koristi istu društvenu mrežu da nauči francuski jezik.

– Nije klasično učenje. Naravno da ovo ne može zamjeniti učenje uz pomoć knjiga, ali nisam ja toliko disciplinovana da sjedim i učim svaki dan, kaže Hu dodajući da je „gledanje Instagram priče od parižanke koja objašnjava metro u Francuskoj puno više zanimljivije i zabavnije.‟

Julien Azarian (@frenchwords) od 2013 podučava francuski jezik i trenutno ima 541.000 pratilaca. Iako se odlučio za drugačiji, manje slikovitiji pristup postavljajući tekst riječi i njihov prijevod, zasad mu dobro ide. Azarian smatra da je Instagram savršeno mjesto za dijeljenje ideja sa drugima širom svijeta.

– Instagram doživljavam kao jedan širom otvoren prozor u svijet,  koji omogućava vezu sa ljudima koji imaju istu strast i interese, kaže Azarian.

https://www.instagram.com/p/BYCqvgflRVV/?taken-by=frenchwords

Sve što je potrebno da uradite je da kliknete follow i da stalno provjeravate šta ima novo na ovim korisnim profilima, odnosno profilima za učenje francuskog, islandskog, njemačkog, engleskog, ili bilo kojeg jezika koji odaberete.

Više informacija o drugim stranim jezicima možete pronaći na sljedećim Instagram profilima:

chapmangamo
languagecomics_
beivrit

FRANCUSKI JEZIK

wordsinfrench
frenchwordfrench_add
talkinfrench

ŠPANSKI JEZIK

apoquitoingaslingua
spanish2day
vocabninja
lightonspanish

JAPANSKI JEZIK

japanese_sensei
ryohkei
japan.ease
nihongo_fashcards

ENGLESKI JEZIK

english_through_tv
english_idiomenglish_vocabulary
jenesl760
beterenglish

PORTUGALSKI JEZIK

portugueselegal
portuguese_word

KINESKI JEZIK

awordaday_chinese
echinese
instaideogram

NJEMAČKI JEZIK

daysofdeutsch
hackyourgerman
deutschlernerblog
dw_deutschlernen

RUSKI JEZIK

russian_daily
russian_from_russia

ARAPSKI JEZIK

arabicwithss
arabicdaily
501arabicverb

KOREJSKI JEZIK

korean_school_
korean_lesson

ITALIJANSKI JEZIK

allabouttalian
italianwords_

OSTALI JEZICI

signedwithheart
wordsinpapiamento
learnindonesianword
learn.hebrew

(Meliha Delić / STUDOMAT.ba)