Najbolji univerziteti u zemljama u razvoju [FOTO]

Zemlje u razvoju moraju dosta pažnje obratiti proizvodnji kvalitetnog kadra, te s toga ulažu ogromna sredstva u razvoj svojih obrazovnih institucija. Magazin Forbes nam donosi listu 10 najboljih univerziteta u zemljama u razvoju.


1024px

Magazin Forbes nam donosi listu najboljih univerziteta u zemljama u razvoju u 2017. godini. Istraživanje je proveo Times Higher Education, londonski istraživački centar koji već godinama prati rad obrazovanih institucija širom svijeta i izdaje publikacije koje se smatraju najcijenjenijim u svojoj oblasti.

Na njihovoj listi se našlo 300 visokoškolskih institucija iz 41 zemlje svijeta, koje su vrijednovane i međusobno upoređivane u 13 kategorija, kao što su istraživački rad, prenošenje znanja, te međunarodne aktivnosti. Za procijenu kvaliteta je upoređeno i naučno angažovanje preko 20.000 profesora sa ovih univerziteta.

Listom dominiraju univerziteti iz Kine, sa čak 52 univerziteta na listi, zatim Indija sa 29, te Brazil sa 24. No, Indija i Brazil nemaju predstavnike u TOP 10.

Na listi se nalaze četiri univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije, i to Univerzitet Maribor na 105, Univerzitet Ljubljana na 129, te na diobi 196. pozicije Univerzitet Beograd i Univerzitet Zagreb.

10. Nacionalni univerzitet Tajvana (Tajvan) 

640px NTU Hospital

Nacionalni univerzitet Tajvana je jedna od najcjenjenijih azijskih školskih institucija, sa preko 33.000 studenata. Počeci akademske djelatnosti na ovoj ustanovi se vezuju za vrijeme japanske kolonizacije ostrva, i 1928. godinu. Danas NTU ima 11 koledža, 54 odsjeka i 103 naučna instituta, a kampus univerziteta je smješten u samom srcu Tajpeja.