Znakovi koji pokazuju da ste potencijalno problematičan radnik

Uspjeh na poslu ne ovisi samo o vašim radnim sposobnostima. Veliku ulogu imaju i odnosi s kolegama i pogotovo kako vas šef doživljava.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Možete biti briljantni u obavljanju radnih zadataka, no ukoliko niko ne želi raditi s vama, vaš će profesionalni život biti sve teži i teži.

Pogledajte ove znakove i ukoliko se prepoznate u njima – vrijeme je za zaokret.

1. Gledate na rukovodeće kao na protivnike.

Smatrate li one koji su dobri sa šefovima ulizicama, a na odnos radnik/poslodavac gledate kao na ‘mi protiv njih’ neće biti dobro. Niko ne želi raditi s nekim koga smatra protivnikom, a još manje ga plaćati.

2. Jednom mjesečno kažete ‘to nije moj posao’

Postoje situacije kada možete reći da niste najbolja osoba za neki zadatak, pogotovo ako ste zatrpani poslom za koji se i vaš šef slaže da imaju prioritet. Ali ako redovno odbijate zadatke, svi će vas doživljati teškim saradnikom.

3. Šefove prijedloge smatrate ‘sugestijama’

Ponekad oni to i jesu, ali puno češće šefovi očekuju da i napravite što su vam rekli. Ukoliko ih prečesto ignorirate, krenut će ispitivanje koje neće biti ugodno.

4. Teško vam je pronaći starog šefa koji bi vam dao preporuku

Ako vam se bivši šef ne javlja na telefon, vjerovatno ima razloga za to.

5. Tražite razloge kako nešto ne obaviti

Ako vam je omiljena uzrečica ‘nema šanse da se ovo napravi’ to će biti jako frustirajuće za ljude s kojima radite. Ne ubijajte entuzijazam drugima oko sebe.

6. Stalno ste negativni

Povremene frustracije su normalne, ali ako se svaki dan žalite na posao i kompaniju u kojoj radite, radije krenite u nove radne izazove.

7. Niti jedan šef vam nije drag

Puno je razloga za to. Nemogućnost da budete zadovoljni na poslu, nerealna očekivanja, problem s autoritetima…

Kako bilo, suočite se s tim problemima i pokušajte izvući najbolje što se može.

(AKTA)