Zdravlje: Na ovaj način ćete spriječiti nuspojave kofeina

Otkrivamo koliko kafe u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.


traditional turkish coffee prepared on hot sand
Foto: Envato

Mnogi započinju dan šoljicom kafe, a na isti način održavaju energiju nekoliko puta kroz dan. Kofein pomaže kod koncentracije, fizičkih performansi i energije, ali ima i nekoliko negativnih učinaka.

Žgaravica je prva na popisu nuspojava kafe, a osim nje neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja kafe mogu dovesti do sindroma iritabilnog crijeva.

Osim toga, mnogi napici od kafe puni su šećera, vrhnja, raznih sirupa koji pružaju okus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crijevima.

Redovna konzumacija šećera također može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti. Postavlja se pitanje, treba li kafu izbjegavati ili je možemo piti i na zdrav način tako da nam ne škodi?

Foto: Envato
Foto: Envato

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima. Bolje je piti 200 mg kofeina u razdoblju od šest do sedam sati, nego popiti svih 200 mg u samo jedan sat, piše klix.ba.

Također, nemojte zaboraviti bitnu činjenicu – kako kofein utiče na vas. Svoju rutinu ispijanja kafe morate prilagoditi i tome jer neko ga teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak uticaj. Zaključak je da smijete popiti svoju jutarnju kafu, čak i one tokom dana, ali treba ih rasporediti. Odjednom pijte samo manju količinu kafe.