Zdrav student je sretan student: Savjeti kako da brineš o svom zdravlju i tijelu tokom studija

Učenje u kombinaciji sa društvenim životom uz održavanje kondicije i zdravlja, može biti veliki izazov. Ukoliko budeš vodio/la računa o svom fizičkom, ali i mentalnom zdravlju imaćeš više energije i elana, pa samim tim bićeš i bolji student.


U sljedećih nekoliko pasusa, nalazi se par savjeta za koje vjerujemo da mogu da ti pomognu da tokom studija očuvaš zdravlje i ostaneš u punoj snazi.

Advertisements

Redovno vježbaj

Teretane se nalaze na svakom koraku i dosta njih nudi popuste za studente. Većina je dobro opremljena tegovima, spravama i trakama za trčanje (kardio), a neke organizuju i grupne časove fitnesa. Ako nisi ljubitelj/ka dizanja tegova i grupnog vežbanja, odlazak na bazen bi mogao da bude dobra alternativa. U svakom slučaju, redovno vježbanje pomoći će ti da održiš korak sa svojim turbulentnim studentskim životom i odličan je saveznik u borbi protiv anksioznosti i stresa.

Budi zdrav/a i hidriran/a

Savjet ljekara je da piješ dva litra vode dnevno. Najbolji način da to postigneš je da nosiš flašicu vode uvijek sa sobom – na predavanjima, u teretani ili dok učiš kod kuće. Važno je da znaš, da je u većini evropskih gradova voda iz česme potpuno bezbjedna. Takođe, mnogi univerziteti u EU nude besplatnu vodu svojim studentima.

Vježbaj snagu uma

Nakon što ti alarm zazvoni ujutru, umjesto da zgrabiš svoj telefon da bi vidio/la šta ima novo na društvenim mrežama, bolja opcija je da tih 10 minuta meditiraš i da tako započneš dan. Postoji mnogo besplatnih aplikacija koje mogu da ti pomognu, ako nisi baš siguran/a kako ovo da izvedeš. Neka istraživanja pokazuju da meditacija na početku dana bistri svijest, sprečava stres i anksioznost i stvara osjećaj opšteg blagostanja.

Ostani povezan/a sa najbližima

Iako je tokom studija učenje i fokusiranje na obaveze pod broj 1, jako je bitno da se redovno javljaš prijateljima i porodici – naročito, ako studiraš u inostranstvu. Biti daleko od svoje zemlje nekom može da padne jako teško i često uzrokuje hroničnu čežnju za domom. Odnos sa porodicom i prijateljima može da ti donese osvježenje od učenja, ali i da bude motivacija da nastaviš dalje.

Advertisements

Hrani se zdravo

Jedan od najboljih načina da održiš svoj um i telo u dobroj kondiciji je da se zdravo i izbalansirano hraniš. Trećinu tvoje ishrane treba da sadrže ugljeni hidrati, koji sadrže skrob: krompir, hljeb, pirinač, tjestenine i žitarice. Probaj da biraš one namirnice koje imaju više vlakana. Jedi najmanje pet porcija voća ili povrća svakog dana. Trudi se da budeš umjeren/a: Ne jedi hranu sa previše zasićenih masti, soli ili šećera. Ako voliš da grickaš dok učiš, možeš da se opskrbiš orašastim plodovima ili granolom od svežeg voća.

Idi redovno u šetnju

Ukoliko imaš uslova, svuda idi pješke. Ako živiš u studentskom domu, pješačenje do fakulteta (ili makar jedan dio puta) je odlična stvar da se razbudiš i razmisliš o obavezama koje ćeš tog dana imati. Ako se dvoumiš da li da ideš autobusom ili da prošetaš – uvijek izaberi drugu opciju. Za mladog studenta, nema ničeg boljeg od šetnje po svježem vazduhu i upoznavanja grada ukoliko ne studira u svom matičnom gradu.

Zabavljaj se

Važno je da se fokusiraš na svoje studije, ali je isto tako važno da praviš strateške pauze i da se zabaviš. Kiropraktičari preporučuju da se ne sjedi za stolom duže od četiri sata, a psiholozi ističu da je kvalitetna zabava presudna za mentalno zdravlje svakog čovjeka. Zato se ne preopterećuj obavezama i vodi računa da imaš uvijek dovoljno vremena za zabavu, svoje prijatelje i hobije. Probaj!

2TM