Zbog slike sa kokardom: Filozofski fakultet raskida saradnju sa Admirom Kalabić

Kalabić se fotografisala sa zastavom RS-a i kapom na kojoj je bila kokarda...


admira

Filozofski fakultet u Tuzli pokrenuo je proceduru za raskid saradnje sa Admirom (Mijom) Kalabić zbog fotografije na kojoj se slikala sa zastavom RS-a i sa kapom na glavi na kojoj je četnička kokarda.

Ovu vijest potvrdio nam je i profesor Filozofskog fakulteta Mirza Mehmedović.

– Već je pokrenuta procedura za raskid saradnje. Na ovaj način je Filozofski fakultet pokazao da je adekvatno odgovorio na ovakvo ponašanje. Lično podržavam svaki oblik sankcija protiv ovakvih osoba, odnosno onih koji negiraju ustavni poredak BiH. To se posebno odnosi na nastavnike, koji bi, zbog posla koji obavljaju, trebali biti uzori u svom ponašanju svim ostalima i koji bi trebali promovisati istinske vrijednosti, kazao je za Oslobođenje Mirza Mehmedović.

Inače, Admira Kalabić nije uposlenica Filozofskog fakulteta u Tuzli. Ona je na ovom fakultetu angažovana kao asistentica na Odsjeku za njemački jezik, ali po osnovu ugovora o djelu.

Novinari Oslobođenja kontaktirali su i glavnu akterku ove priče, Admiru Kalabić. Namjeravali su je pitati zašto se uopće slikala sa kokardom na glavi, da li to znači da podržava zločinačku ideologiju, čiji su sljedbenici, među mmnogim zločinima koje su počinili, izvršili i masakr na Tuzlanskoj kapiji… Međutim, Kalabić je samo rekla da ne želi davati bilo kakve izjave.

Također, kontaktirali su i rektoricu Univerziteta u Tuzli Nerminu Hadžigrahić, kako bi smo čuli i njen komentar u vezi sa spomenutom fotografijom, ali smo iz njenog kabineta dobili poruku da se za sva pitanja obratimo Filozofskom fakultetu.

Podsjećamo da je zbog fotografije, na kojoj Admira Kalabić drži zastavu RS-a i nosi kapu sa kokardom na glavi, reagovalo je Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Tuzli, tražeći reakciju nadležnih.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta: Vanjska saradnica ističe uvredljive simbole

– Pitamo se (a i Vas pitamo) – kolika je slučajnost da se takva objava nađe u javnosti nekoliko dana prije Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dok se u javnosti također promiču sporne, antidržavne, izjave političara iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, navedeno je, između ostalog, u saopćenju ove studentske organizacije.