Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta: Vanjska saradnica ističe uvredljive simbole

Na pomenutoj fotografiji vanjska saradnica ovog fakulteta navodno ističe uvredljive simbole...


filozofski fakultet 1

Društvenim mrežama kruži jedna od fotografija koja je bila predmet saopštenja Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. U saopštenju napisano je sljedeće:

 – Kao organizacija koja okuplja i zastupa studente, te se bori protiv svakog oblika diskriminacije, govora mržnje i/ili isticanja uvredljivih simbola, osjećamo potrebu da se oglasimo povodom aktuelne situacije. Naime, u javnosti se pojavila sporna fotografija uposlenice (vanjske saradnice angažovane na Odsjeku za njemački jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli).

Na pomenutoj fotografiji, dotična navodno ističe uvredljive simbole – odjevne predmete uvredljive simbolike. Pitamo se (a i Vas pitamo) – kolika je slučajnost da se takva objava nađe u javnosti nekoliko dana prije Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dok se u javnosti također promiču sporne, antidržavne, izjave političara iz bosanskohercegovačkog entiteta RS? Nije nam poznato da je dotična do sada imala diskutabilno ponašanje, objave i slično.

Te se nadalje pitamo, koji splet okolnosti treba da se desi, da navede jednog akademskog građanina na ovakav čin? Ukoliko se utvrdi nepravilnost u ponašanju navedene, kao udruženje koje zastupa studente i nastoji se izboriti sa raznim oblicima nepravde i problema unutar institucije Fakulteta koji ima veliki uticaj na izgradnju svijesti kod mladih ljudi osuđujemo ovakav oblik ponašanja!

Osim prethodno navedenih ciljeva našeg djelovanja, kao studenti javnog (što znači državnog) fakulteta osuđujemo svaki čin podrivanja vrijednosti naše države, njenih simbola, historije, građana, te državnih institucija (u ovom slučaju Fakulteta i Univerziteta).

Stoga, ovim putem apelujemo instituciji Filozofskog fakulteta, te instituciji Univerziteta u Tuzli da se oglasi po ovom pitanju i ukoliko je potrebno poduzme druge mjere. S poštovanjem, Rukovodstvo SVFF.