Zbog seksualnih odnosa sa studentima pršte otkazi na čak pet univerziteta

Otkriveno 17 odnosa od početka akademske godine 2017/2018.


Are you busy after work?
Ilustracija: Envato

Na privatne odnose između profesora i studenata gleda se s nepovjerenjem i s negativnim emocijama. Pošto taj odnos nije zakonski zabranjen jer su obje strane punoljetne, s etičke strane se to osuđuje, pa je pet britanskih univerziteta odlučilo da je etika na prvom mjestu – i počeli su davati otkaze nastavnicima zbog seksualnih odnosa sa studentima.

Univerzitet UWE, Kensigton i Edge Hill otpustili su po jednog zaposlenika još 2017./2018. zbog seksualnih odnosa sa studentima. Univerzitet u Kentu otpustio je između jednog do četiri, dok je Hertforshire univerzitet otpustio između jednog i pet nastavnika, otkriva The Tab. Iako ih većina univerziteta ne zabranjuje, najmanje je 60 odnosa između osoblja i studenata prijavljeno tih godina, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Brojni drugi univerziteti, uključujući Imperial College, Sheffield Hallam i Univerzitet Južnog Walesa, disciplinirali su osoblje zbog seksualnih odnosa, ali nisu htjeli reći jesu li otpustili nekoga – tvrdeći da bi na taj način mogli identificirati uključene pojedince. Britanski je Express prošlog mjeseca izvijestio da samo tri univerziteta izričito zabranjuju odnose studenata i osoblja. Neki ih jednostavno obeshrabruju, dok drugi ne zahtijevaju njihovo otkrivanje.

Glasnogovornik Univerziteta u Kentu, gdje je otkriveno 17 odnosa od početka akademske godine 2017/2018., rekao je za The Tab:

Prema našoj politici ličnih odnosa, zaposlenik koji stupa u osobni odnos sa studentom, s kojim imaju profesionalnu odgovornost, dužni su to prijaviti univerzitetu i pomoći u organizaciji odgovarajućih alternativnih aranžmana tako da nemaju daljnju profesionalnu odgovornost za studenta, prenose.

To se također odnosi na one koji očekuju profesionalnu odgovornost za nekoga s kim su u postojećoj vezi (poput bračnog para ili stanodavca-podstanara) i koji se zatim upisuju na Univerzitet kao student, bilo dodiplomski ili poslijediplomski . Sveukupno 17 odnosa prijavljenih prema ovoj politici od 2017. do 2018. uključivalo je brojne slučajeve u kojima je postojao odnos prije nego što je jedna strana postala student kod nas. U vrlo rijetkim primjerima nepoštivanja ove politike, po potrebi će se poduzeti stegovne mjere, poručio je glasnogovornik univerziteta.

Na upit Taba da pojasni je li Univerzitet otpustio bilo koje osoblje zbog odnosa sa studentima, glasnogovornik Univerziteta Južnog Walesa rekao je:

Kao što je već objavljeno, zbog malog broja uključenih pojedinaca smatra se da bi univerzitet, ako bi se otkrili bilo kakvi dodatni detalji, učinilo dostupnim podatke o pojedincu. Pojedinci očekuju da će njihovi lični podaci biti zaštićeni i ostati anonimni, odgovorio je.