Zbog ispita grickate nokte? Donosimo nekoliko savjeta kako da to postane prošlost

Grickate nokte? Ako da, onda znate da takvi nokti zaista izgledaju ružno čak i na djeci, ali pogotovo na odraslima pa vas drugi često ispituju, pomalo i osuđuju zbog toga.


Grickate nokte Donosimo par savjeta kako da to postane proslost 750x375 1

Mnogi ljudi grizu nokte i muku muče s tom ružnom navikom koje se nikako ne mogu odreći. Nekima je to zabava, neki tako rješavanju nervozu, a neki ubijaju dosadu. Neki su to radili još kao djeca kad su bili nervozni, anksiozni, dekoncentrirani pa to rade i danas iz navike. Ako grickate nokte morate znati sljedeće stvari koje mogu biti usmjerenje ka rješavanju problema koji je zapravo iza ove ružne navike.

Grickanje noktiju naučno je povezano sa anksioznošću, jer navodno akt žvakanja noktiju oslobađa od stresa, nervne napetosti, ali i dosade. Osobe ispitanici istraživanja kažu da često grizu ili grickaju nokte kada osećaju nervozu, dosadu, usamljenost ili čak glad.

Bilo kako bilo, dok grizete nokte na najbrži i najefikasniji način transportirate bakterije s prstiju i noktiju direktno u usta, a grickanje noktiju uništava nokte i činiti vas osjetljivijim i podložnijim infekcijama.

content nail biting remedies

Uz ove savjete ćete lakše prestati grickati nokte, ali važno je ustrajati i biti strpljiv jer se niti jedne navike ne možete riješiti preko noći.

Držite nokte kratkima

Razlog je vrlo jednostavan – bit će vam teže pronaći nešto za grickanje. Samim time vaš mozak gubi zainteresovanost za nešto u čemu ne vidi dugotrajno rješenje, kao što je grickanje. Grickate nokte i već nakon par pokušaja vaš se mozak okupira nečim drugim jer ne postoji dovoljno ”materijala” da nastavite dalje.

nail biting hand

Nanesite kremu za ruke ili specijalni lak za nokte

Na glatkim i masnim rukama bit će manje suhih dijelova koje ćete moći izgristi, a krema ima miris ili okus zbog kojeg ćete manje gristi nokte. Lak za nokte također pomaže, pogotovo posebne vrste koje svojim mirisom a i okusom, specijalno napravljenim, štite već nakon prvog pokušaja. Specijalne vrste lakova, koji su obično prozirni imaju smjesu koja daje gorak i neugodan okus u ustima.

Radite nešto drugo s rukama

Ako vam dođe želja za grickanjem noktiju ili vas uhvati tjeskoba, preusmjerite je na nešto drugo. Nađite neki hobi, npr. heklanje, crtanje ili izrada nakita, vrtite olovku, igrajte se s fidget spinnerom, pa u kriznim trenucima radite nešto drugo. Youtube video je nešto što možete također praktikovat, jer vaš mozak fokus prebacuje na primanje informacija i usvajanje istih i gubi zanimanje za grickanjem noktiju iz dosade ili potrebe.

Dišite i skoncentrirajte se

Kad ste izgubljeni u mislima, nervozni i odlutate, tada najčešće instinktivno krenete gristi nokte. U takvim situacijama najvažnije je da se skoncentrirate, shvatite što radite i počnete se nositi sa situacijom. Ako vam dođe da izgrizete nokte, uzmite olovku, kremu ili nešto što vam je prvo pri ruci. Pokušajte sa meditacijom ili vježbama disanja.

Napravite manikuru

Manikura puno znači ženama jer sve žene žele duge i njegovane nokte. Ako stavite umjetne nokte veća je vjerojatnost da ih nećete gristi jer, osim što su tvrdi, ne želite ih skidati i gristi ispod nokte kad ste već platili da vam budu lijepi.

fa5c11ab06a6b7e0f56a2948256f1dc1 view article new

Stavite flastere/trake/rukavice

Svima vama koji grickate nokte barem jednom se dogodilo da ste odgrizli nokat „do mesa“ ili raskrvarili zanoktice. Odvikavanje vam može teško pasti, možda ćete nekad i posrnuti, a tad se sjetite ovog trika. Na nokat kojeg želite odgristi (i na druge nokte) stavite flaster, traku ili rukavicu. Kad krenete gristi osjetit ćete prljavu gumu, a nećete moći doći do nokta. Možda ćete u kratkom roku potrošiti paketić flastera i rukavica, ali isplati se, piše e-zdravlje.ba.