Studentski recepti: Japanske palačinke

Osim fantastičnog okusa, japanske palačinke jednostavne su i za pripremu te su brzo gotove.


One su trenutno hit i na Instagramu zbog svog jedinstvenog oblika, a dodatno ih možete ukrasiti voćem po želji ili javorovim sirupom.

Sastojci:

100 g brašna (običnog ili bezglutenskog)

½ kaščice praška za pecivo

1 kašika sode bikarbone

2 kašike smeđeg šećera

4 jaja (4 bjelanjka, 2 žumanjka)

50 ml mlijeka

2 kaščice ekstrakta vanilije (po želji)

kokosova mast ili maslac

dekoracija po želji (javorov sirup, voće)

Priprema:

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke uz pomoć ručnog miksera izmiksajte u snijeg. Izdvojite dva žumanjka i u njih dodajte šećer, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo i sodu. Umutite lagano mikserom. Dodajte mlijeko i ponovno umutite. Zatim lagano dodajte brašno i umutite mikserom kako bi se svi sastojci sjedinili.

U smjesu žumanjaka dodajte smjesu bjelanjaka. Te ih lagano promiješajte koristeći lopaticu.

Malo kokosove masti ili maslaca zagrijte na tavi, na srednje jakoj vatri koju ćete zatim smanjiti do kraja. U okrugli kalup izlijte malo tijesta.

Pecite sve dok na površini tijesta ne primijetite malene mjehuriće, između tri i četiri minute.

Pažljivo maknite kalup i preokrenite palačinku kao bi se dodatno zapekla s gornje strane, oko dvije do tri minute.

Ponovite postupak sve dok imate tijesta te na kraju ukrasite palačinke po želji.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Tarik Halilović

Dolazim iz Visokog i studiram na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dugogodišnji sam aktivista, edukator i koordinator omladinskih inicijativa. Bavim se digitalnim marketingom i kreativnim solucijama od 2018. godine.
X