Zavod za zapošljavanje RS: Javni poziv za šest projekata vrijednosti 10,7 miliona KM

Zavod za zapošljavanje RS raspisao je javni poziv za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu u vrijednosti 10.700.000 KM.


zavod za zapošljavanje RS zzrs

Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je novinarima, nakon sjednice Upravnog odbora Zavoda, da će u ovoj godini za projekte zapošljavanja biti obezbijeđeno ukupno 26 miliona KM, te najavio da će uskoro biti raspisan još jedan poziv za projekat sufinansiranja regresnog plaćanja doprinosa za privredu.

– Zavod je, osim ovih 10,7 miliona KM, zajedno sa Vladom Republike Srpske obezbijedio još šest miliona KM za projekte zapošljavanja. Očekujemo od Svjetske banke 10 miliona KM za regresno vraćanje doprinosa u privredi, naveo je Vujičić.

On je dodao da će sredstva Svjetske banke obuhvatiti četvorogodišnji period i planirano je da 40 miliona KM bude usmjereno za zapošljavanje.

Vujičić je rekao da se u Republici Srpskoj smanjuje broj nezaposlenih, što potvrđuje i podatak da je za dva mjeseca ove godine na evidenciji Zavoda bilo 126.000 nezaposlenih, a u istom periodu prošle godine 136.000 lica, što je za 7,3 odsto manje.

On ističe da ovi podaci govore da se privreda u Republici Srpskoj oporavlja, a sve mjere koje se realizuju direktno utiču na smanjenje broja nezaposlenih.

Vujičić je napomenuo da je u prošloj godini u okviru tih mjera zaposleno 2.600 lica, a završetkom tog i još nekih projekata biće zaposleno 3.000 lica.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Boško Tomić rekao je da se posredstvom ovih šest projekata stvorila mogućnost za zapošljavanje 2.548 lica, a prioritet će imati djeca poginulih boraca i demobilisani borci.

– To su projekti koji su, u saradnji sa Vladom Srpske i resornim ministarstvom počeli nešto ranije, što će stvoriti mogućnost da sa početkom građevinskih i drugih radova, sredstva budu operativnija, naveo je Tomić i dodao da će javni poziv biti objavljen 20. marta.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić rekla je da je planirano izdvajanje po 4.000 KM za svako zaposleno lice kod poslodavca, a 5.000 KM za samozapošljavanje, dok će djeca poginulih boraca dobijati 8.000 KM za samozapošljavanje.

Vasićeva je naglasila da je ovim projektima planirano i više novca za socijalno ugrožene kategorije, kao što su žene u ruralnim područjima, žene žrtve porodičnog nasilja ili žrtve ratnog nasilja.

Ona je najavila da će drugi javni poziv biti objavljen za dvadesetak dana i odnosiće se na regresno vraćanje doprinosa gdje će poslodavac koji u ovoj godini primi jednog ili više radnika za njih moći da dobije povrat doprinosa.

Vasićeva je napomenula da su izbjegnute sve mogućnosti zloupotreba jer se vrše provjere poslodavca, da bi se utvrdilo ko ne može da aplicira, a radnici moraju biti zaposleni najmanje godinu dana.

Ona je dodala da je ove godine planiran i projekat dokvalifikacije ili prekvalifikacije lica na evidencijama Zavoda za zapošljavanje.

(Biznisinfo)