Zašto studenti toliko vole kafu

Studiranje je vrijeme buđenja za svaku mladu osobu - tada se prvi put suočavaju sa pitanjem šta žele da budu, čime će se baviti, kako vide svoj budući život... Ali, mnogi baš tada shvate da je ono što najviše žele - kafa!


Kafa je, često, jedina motivacija da ustanete ranije i suočite se sa još jednim danom. Takođe, činjenica da će ona biti cio dan uz vas, ohrabruje, prenosi mondo.ba.

Advertisements

Kafa uspostavlja ravnotežu između studiranja i “partijanja” .

Zatim, kafići su mjesta u kojima uz topli, ili hladni omiljeni napitak, može i da se uči. Još ako imaju besplatan WI-FI, na internetu možete da potražite neke dodatne infomracije u vezi sa gradivom koje pokušavate da savladate.

Ako nemate vremena da redovno idete u teretanu, na fitnes ili džoging, šoljica kafe dnevno će doprinijeti da se osećate fit i svježe.

Istraživanja su pokazala da kofein pospješuje rad mozga, koncentraciju i logičko rasuđivanje.

Nekada je i samo mirisi kafe dovoljan da vas izbavi iz zombi stanja. Istraživanje Nacionalnog univerzitetu u Seulu je pokazalo da je mozak pacova bolje funkcionisao, naročito u stresnim situacijama, nakon što su bili izloženi aromi kafe.

Advertisements

Postoje mnogi recepti koji “rade” protiv mamurluka, ali kafa je i dalje broj jedan.

Ne samo što nas mozak voli kafu, isto osjećanje prema ovom napitku ima i jetra. Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji piju najmanje jednu šolju kafe dnevno, za 20 odsto imaju manje šanse da razviju cirozu jetre – autoimunu bolest izazvanu prekomernim konzumiranjem alkohola.

I još nešto – u Harvard Medikal školi je ustanovljeno da žene koje piju tri ili više šoljica kafe nedeljno imaju manje šanse da razviju rak kože, nego one koje kafu ne konzumiraju.

I na kraju, ali ne manje važno, kafa može da utiče i na vaš ljubavni život. “Hoćeš sa mnom na kafu?”, pitaj onu slatku koleginicu koju već danima mjerkaš u biblioteci fakulteta.

(STUDOMAT.ba)