Kako na najbolji mogući način uskladiti studiranje i posao?

Zahvaljujući raznovrsnosti programa, i u određenim industrijama, u mogućnosti ste promijeniti struku, poziciju, doći do bolje plaće, boljih uvjeta na poslu, radnog vremena… Jedino pitanje koje si trebate postaviti prije nego se upišete na jedan od programa je: kako sve to uskladiti?


work and 1557305338

Online edukacije iz dana u dan postaju sve raznovrsnije, kao i ponuda ustanova na kojima možete studirati uz rad. Zahvaljujući raznovrsnosti programa, i u određenim industrijama, u mogućnosti ste promijeniti struku, poziciju, doći do bolje plaće, boljih uvjeta na poslu, radnog vremena, prenosi hocu.ba.

Sve to dok radite. Jedino pitanje koje si trebate postaviti prije nego se upišete na jedan od programa (bilo online ili offline) je: kako uskladiti studiranje i posao?

Odgovor je jednostavan: uz dobru organizaciju, vrlo lako. Naime, studiranje kao i posao iziskuju puno umnog rada pa je dobar raspored osnovna stvar na kojoj trebate poraditi. No, ne i jedina. Zbog čega smo pripremili kratki vodič za uspješno svladavanje izvanrednog studija.

1. Napravite listu prioriteta

S obzirom na to da svakodnevno morate raditi osam sati, nakon čega vrlo vjerojatno i odlaziti na predavanja pa još i zapisivati, čitati, rješavati zadatke, dobar plan zlata je vrijedan. Svoje obveze (poslovne, obiteljske, privatne) podijelite na dnevne, tjedne i mjesečne. Što se tiče samog studija, na početku svakog semestra pogledajte materijale za dulji period, da unaprijed saznate u kojem ćete trenutku morati stisnuti još i jače te da to vrijeme dočekate spremni.

2. Nemojte gubiti fokus

Studenti koji fakultete upisuju po prvi put mogu si dozvoliti lumpovanje i zabave preko cijelog tjedna. Kad studirate uz rad, još ako ste k tome i roditelj, lude zabave morate reducirati na minimum. Povratak na faks ne znači povratak u prošlost i rane dvadesete! Sjetite se da svakodnevno morate odlaziti na posao i obavljati kućanske poslove pa se od vas očekuju odmorna glava i koncentracija. Ako u školi upoznate super ekipu, svakako se zabavite. Ali neka to bude isključivo vikendom.

3. Odmor se događa i vama!

Obavljati dvije tako velike i zahtjevne obveze u isto vrijeme nije nimalo lak zadatak. Sigurni smo da ćete to, u nekom trenutku, itekako i osjetiti. Zato se ponekad i odmorite. Vrlo je bitno isprazniti glavu od poslovnih obveza prije nego sjednete iznad knjige i zapnete s učenjem. Svatko ima svoje metode opuštanja, pronađite svoju i prepustite se.

4. Štedite unaprijed

Mnogi studijski programi koji su prilagođeni za studiranje uz rad, moraju se platiti. Ako već sad znate da ćete sljedeće godine poželjeti otići na školovanje i usavršavanje, kupite si kasicu-prasicu i krenite. Kako biti dosljedan? Podijelite iznos godišnje školarine na 12 mjeseci i tu svotu svaki mjesec ‘ukradite sami od sebe’. Ne zaboravite da ćete dio kućnog budžeta morati preusmjeriti i na knjige, bilježnice, skripte. Što znači da si iznos školarine uvećate za otprilike 10%, i pokrit ćete sve eventualne troškove studija.

5. Raspitajte se i istražujte

Prije usvajanja Bolonjskog sustava skoro svaka institucija unutar Sveučilišta imala je izvanredni studij (osim onih na kojima to nije bilo izvedivo kao na medicini, stomatologiji i još nekim fakultetima). Nakon usvajanja tzv. Bolonje izvanredni studiji mahom su se preselili na veleučilišta, učilišta i ustanove za cjeloživotno obrazovanje. Tako danas, uz rad, možete primjerice postati računovođa, osobni trener, a niz je programa koji se usmjeravaju na management, dizajn interijera, grafičke dizajnere, web developere i slično. Svi oni imaju potrebne državne certifikate, a na vama je da izaberete onaj koji će vama i vašim potrebama najbolje odgovarati. Uz rad možete završiti i preddiplomski studij i postati stručnjak za poslovnu sigurnost.

6. Brinite o zdravlju i vlastitoj sigurnosti

Pitajte liječnika što vam preporučuje i uvedite si vitaminski nadomjestak prehrani. U danima povećanog opterećenja organizma, skloniji ste virozama i bolestima. Djelujte preventivno! Brinite i o snu kojeg morate imati dovoljno, zbog sjedilačkog načina života potrebno je i redovito vježbati i istezati tijelo. Yoga, pa barem i ona uredska, puno će vam značiti.

(STUDOMAT.ba)