Zašto radno vrijeme od osam sati više ne radi i šta je rješenje?

Vrijeme je da shvatimo da je radno vrijeme od osam sati relikt prošlosti. Ova praksa je dobra kada je u pitanju fizički rad i proizvodni proces, ali u informatičkom svijetu ne igra veliku ulogu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sposobnost radnika u fabrici da analitički i kritički misli radeći na proizvodnoj traci je nebitna, piše BIZlife.

Moderni radnik informacionog doba obavlja isključivo zadatke koji zahtjevaju kreativno ili kritičko razmišljanje. Mentalna usredsređenost za njih se može drastično razlikovati u toku dana u zavisnosti od nivoa energije. Ovakav vid rada najbolji je oko 17:30 uveče kada je kafa koju smo pili cio dan počela da djeluje i održava balans naše energije.

Produktivnost obično dostigne svoj vrhunac dva puta dnevno, ujutru i odmah nakon ručka. Ipak, najproduktivniji je početak dana i tada je najbolje rješavati kompleksne zadatke i baviti se kreativnim poslom.

Nakon nekoliko sati vrhunskog fokusa treba preći na rutinske obaveze, a isti ciklus se ponavlja popodne, ali sa manje produktivnosti. Dakle, samo tri do četiri sata dnevno mogu biti veoma produktivni.

Najvažnije je razumijeti da informacioni radnik ne može da se forsira dodatno jer nakon nekog perioda njegova enerija jednostavno ne postoji, a najveći razlog zašto je to tako jeste činjenica da kontinuirano imaju radno vrijeme od osam sati. Zbog toga širom svijeta postoje milioni neproduktivnih radnika, piše Pick the brain.

Postoje različiti periodi mentalne sposobnosti u toku dana, ali se oni razlikuju i u toku života i zavise od mnogih faktora. Nije prirodno da ljudski mozak besprekorno funkcioniše punim intenzitetom osam sati. Najvažnije, nismo u stanju da održimo isti fokus cijelo radno vrijeme.

U današnje vreme rijetko koji posao ne zahtjeva korišćenje kompjutera. Gledanje u ekran osam sati bez prestanka može imati katastrofalne posljedice po naše zdravlje u veoma kratkom periodu. Pored problema sa očima veoma brzo se javljaju nesanice, nesvjestice, pad imuniteta i problemi sa kičmom i cirkulacijom usljed sjedenja.

Najidealnije je da na svaka tri sata mijenjamo oblast posla koji obavljamo. Na taj način ćete zadržati mentalnu energiju.

Ovaj problem može se riješiti na nekoliko načina. Prvenstveno veoma je korisno raditi van kancelarije. Ukoliko pijete limunadu uz reku radeći na svom laptopu bićete produktivniji, više inspirisani i gledaćete na stvari iz drugog ugla uz manje stresa. Rezultati će svakako biti bolji.

Takođe, aktivnosti na samom radnom mjestu treba da se proširuju te tako u kolektivu treba da postoji mjesto na kojem će se ljudi odmarati, biti kreativni i moći da imaju neku fizičku aktivnost i promjenu radnog fokusa. Ipak takve stvari mogu da zadovolje samo dio zaposlenih.

Najbolje rješanje je klizno radno vrijeme po radnim sposobnostima zaposlenih odnosno frilens sistem poslovanja. Naravno, kada su u pitanju projekti, važni poslovi i stvari koje zahtevaju prisustvo na poslu, zaposleni treba da provodi potrebno vrijeme u kancelariji u komunikaciji sa kolegama.

(BIZlife)