Zašto ne bismo trebali dva dana zaredom nositi istu pidžamu?

Je li vaš omiljeni odjevni predmet pidžama?


Prosječan muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da bace pidžamu u prljavi veš. Većina žena ima više parova pidžame i obično zaborave koliko dugo nose istu pidžamu.

Advertisements

Iako se uvlačenje u krevet u korištenom kompletu pidžame može činiti bezazlenim, to može imati neke ozbiljne posljedice.

Advertisements

Kako to može uticati na vas?

1. Spavate u nezdravom okruženju

Pidžama vam je priljubljena uz kožu. Ako stalno iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve ćelije kože mogu se početi skupljati na vašoj odjeći. Čak i ako redovito perete svoju posteljinu, neće dugo ostati svježa jer dolazi u direktan kontakt s neopranom spavaćicom. Nošenje iste pidžame iz noći u noć može izazvati infekcije koje je teško liječiti.

2. Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću

Kad pidžamu stavite u veš-mašinu, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu posteljinu u veš-mašini. Ako ste pidžamu nosili dvije sedmice zaredom, pranjem se nećete moći riješiti većine mikroba i oni će se prenijeti na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

3. Utiče na kvalitet spavanja

Slično kao što vam svježe očišćena posteljina može pružiti osjećaj opuštenosti i mirniji san, spavanje u čistoj spavaćici čini da se osjećate osvježeno. Uvlačenje u krevet u znojavoj pidžami može vas probuditi u toku noći jer to može izazvati svrbež kože.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!